Gruevszki-ügy: kedden vagy szerdán Macedónia elküldi kiadatási kérelmét

000 IZ438
2018.11.20. 16:28 Módosítva: 2018.11.20. 17:12
Macedónia a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült exkormányfő kiadatását kéri Magyarországtól, írja az MTI macedón forrásokra hivatkozva. Az MTI szerint Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter azt mondta: a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelem már elkészült, és azt kedden vagy szerdán elküldik Budapestnek.

Gruevszkit korábban Macedóniában korrupciós ügyek miatt elítélték, és a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült, egy napot sem töltött hazájában börtönben. A kiadatási kérelemmel kapcsolatban a macedón igazságügyi tárca vezetője a a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának azt mondta: 

"Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják." 

Renata Deszkoszka azt is mondta, tudatában vannak annak, hogy a menedékjogi eljárás elsőbbséget élvez a kiadatási kérelemmel szemben, viszont a kiadatási kérelmet akkor is elküldik, ha közben Nikola Gruevszki megkapja a menedékjogot Magyarországon. A Magyar Idők szerint ez kedden megtörtént, és maga Gruevszki is megerősítette ezt a Facebook-oldalán.

Milyen eljárás szerint dönt Magyarország a menekült Gruevszki kiadásáról?

A menedékjogról szóló törvény értelmében ha egy menekült kiadatását kérik Magyarországtól, akkor a menekültügyi hatóságnak (jelen esetben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak) a menekültkénti elismerés feltételeinek fennállását felül kell vizsgálnia. Tehát a felülvizsgálatot ugyanaz a hatóság végzi, amelyik a menekült státuszt megítélte.

Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa az Indexnek azt mondta, hogy amikor egy menekült kiadatását kérik Magyarországtól, akkor a törvényben elvárt felülvizsgálat során a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal

  • a menekültet újra meghallgatja,
  • a kiadatási kérelem tartalmát, megalapozottságát megvizsgálja,
  • továbbá a kiadást kérő országról (Gruveszki esetében Macedóniáról) információkat gyűjtenek.

A menedékjogi törvény értelmében azért szükséges a felülvizsgálatnál országinformációs kutatást végeznie a hivatalnak, hogy megállapítsa, milyen az adott állam büntető igazságszolgáltatása (független-e), vagy hogy szabadságvesztés büntetése esetén a fogvatartási körülmények sérthetik-e az Emberi Jogok Európai Egyezményének harmadik cikkét, ami a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód és büntetés tilalmáról rendelkezik, mondja Somogyvári Zoltán.

A menedékjogi törvény szövege szerint

"az országinformációs központ az információgyűjtést, valamint a jelentés készítését objektíven, pártatlanul és pontosan végzi. Ennek érdekében különböző információforrásokat használ; egyenlő mértékben és a lehető legszélesebb körben használ kormányzati, nem kormányzati és nemzetközi információforrásokat".

A magyar Helsinki Bizottság szerint véleménye szerint kérdéses, hogy a hatóság mennyire lesz objektív a felülvizsgálatnál.

"Gruevszki menekültügyi eljárását a sajtóhírek alapján követve erős kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy egy esetleges kiadatási kérelmet követő felülvizsgálati eljárás során a BMH mennyire elfogulatlanul és objektíven járna el" - fogalmaztak.

Kicsoda Nikola Gruevszki?

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Nikola Gruevszki köszönti a támogatóit a választási kampányában Szkopjéban, 2016. november 27-én
Nikola Gruevszki köszönti a támogatóit a választási kampányában Szkopjéban, 2016. november 27-én
Fotó: Robert Atanasovski 

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. A politikusnak november 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amit azonban egy nappal később a fellebbviteli bíróság elutasított. A döntést - amely szerint Gruevszkinek azonnal börtönbe kell vonulnia - a következő napokban többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért november 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Egy nappal később maga a volt macedón miniszterelnök jelentette be a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, ezért még aznap nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. Szerbiába november 12-én, hétfő késő este érkezett meg, és kedden a kora reggeli órákban lépett ki az országból.

(Borítókép: Gruevszki választási plakátja Szkopjéban 2016. december 10-én. Fotó: Robert Atanasovski / AFP)