15 napon belül 1,2 milliárdot fizethet a nyíregyházi önkormányzat

2018.11.22. 19:36

Nyíregyháza önkormányzata jogerősen pert veszített a Szabolcs Volán jogutódjának számító Észak-Magyarországi Közlekedési központtal szemben. Az ítélet szerint 1,2 milliárd forintot plusz késedelmi kamatokat kell fizetniük szerződésszegés miatt – írja a Magyar Hang.

Az ÉMKK és jogelődje, a Volán évtizedek óta intézi a nyíregyházi buszközlekedést, de a társaság és az önkormányzat között a helyi közlekedés 2012-es átalakítása után elmérgesedett a helyzet. A szerződés szerint a helyi tömegközlekedés működtetése közben képződő veszteséget a felek közösen viselték, de a városi önkormányzat vitatta az ÉMKK által megállapított kompenzációs díjat, és ennek csak egy részét fizették ki.

A Debreceni Ítélőtábla másodfokon helyben hagyta az elsőfokú bíróság megállapítását. Eszerint a cég hatékonyan szervezte meg a városi buszközlekedést, és ennek megfelelő összeget számláztak. Az önkormányzatnak 15 napon belül kell kifizetnie a büntetést. A másodfokú ítélet csupán a korábban megállapított 16 milliós perköltséget emelte további kétmillió forinttal.

(Magyar Hang)