Elzárták a gázt, mindenki villannyal kezdett fűteni, emiatt elment az áram is

10754164464 HUSZ3577
2018.11.23. 15:03

A IX. kerületben az egyik önkormányzati tulajdonban lévő társasház a Telepy utcában kifejezetten szerencsétlenül fordult rá a megérkező téli hidegre. Mint egy ott élőtől megtudtuk, hosszú ideje éreztek időközönként gázszagot a lépcsőházban, amit jeleztek is az önkormányzat felé, de az ellenőrzéseknél nem találtak korábban semmit. Majd most, a fűtési szezon elején újra, nagyon erős gázszagot éreztek, amit jeleztek a gázműveknek. A kiérkező szakemberek megállapították:

gázömlés van, és azonnali hatállyal elzárták a gázt, mondván, az életveszélyes.

A gázművek jelezte az önkormányzatnak, mint tulajdonosnak, hogy ezt meg kell oldani, az önkormányzat pedig egy céget bízott meg a hiba javításával. A cég meg is kezdte a strangok cseréjét, a javítási munkálatokat.

Mivel hideg napok jöttek, és a gázt elzárták a házban, ezért mindenki elkezdett - ahogy tudott - átállni villanyra. Előkerültek a villanyrezsók a főzéshez, a fűtéshez a villanyradiátorok, hősugárzók. A 80-100 év körüli épületben azonban még mindig a régi, alumínium vezetékek voltak, így ezt a terhelést nem bírták:

november 22-én az áram is elment, a vezetékek feladták.

A lakók akkor este kihívták a gyorsszolgálatot, akik visszakötötték valahogyan az áramot, de a hálózat egy órát sem bírt. Úgy tudjuk, a gyorsszolgálat jelezte is az önkormányzatnak, hogy ebben a házban a hálózat nem fogja bírni az elzárt gáz miatt megemelkedő áramfelvételt. Nem is bírta. Az Elmü megállapította, hogy az egész házban - beleértve a lakásokat - ki kell cserélni a vezetékhálózatot.

És ha ez nem lenne elég, ez az áramelvesztés a másik, a gázos projektet sem segítette előre: a  gázszerelők sem tudták folytatni a munkát, hiszen nem tudták használni az elektromos szerszámaikat. 

A házban 48 lakás van, mindet lakják, vannak kisgyerekes családok, és sok idős, egyedül élő is van. Akivel mi beszéltünk, azt mondta, most hétvégére elköltöznek a rokonokhoz, ahogy a szomszédja is így tesz, de nem tudja, a többiekkel mi van. Nyilván nekik is rokonokhoz, barátokhoz kell menniük, már aki meg tudja oldani. Mindenesetre nem a legjobb, hogy ez az egész Armageddon éppen november végére, lassan december elejére essen.

Úgy tudjuk, hogy a gázszerelés az eredeti forgatókönyv szerint jövőhét szerdára befejeződne, majd a gázművek nyomásterhelése után akár a jövő hét végére át is adhatják. A kérdés, hogy mennyire lassítja a folyamatot, ha nem tudnak gépeket használni. Bár mára valamilyen áramforrást sikerült szerezni, hogy legalább a gázszerelők tudjanak dolgozni.

Úgy tudjuk, az egyik lakó levelet írt a kerület országgyűlési képviselőjének, Kocsis Máténak a problémáról, akitől választ is kapott, hogy kivizsgálják, mit tudnak tenni, ezután - a múlt héten - az alpolgármester, Kállay Gáborné, aki a területi képviselő is, kint járt a háznál, ahol végigjárta a lakókat. A lakók elmondása szerint azt is megtudták tőle, hogy ez még nem is a legrosszabb helyzetben lévő ház. Hogy az nem az eladásra vagy lebontásra váró házak egyike, hanem a felújítandók közé tartozik, ám az önkormányzat ezeket a házakat csak fokozatosan tudja felújítani. Itt nyilván most a legfontosabb a gáz - és most már a villany - leghamarabbi visszakötése.

Az a kerület hivatalosan is elérhető gazdasági programjából is látszik, hogy az épületet felújítandó épületként tartják számon. Összesen egyébként 52 darab ilyen épület van ebben a kategóriában, ez 1898 lakást jelent.

A kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot is. Azt kérdeztük levélben, azon túl, hogy egy ilyen helyzetben mit tud tenni az önkormányzat, hogyan tudja meggyorsítani a problémák megoldását, illetve a szolgáltatókkal, szerelőkkel való egyeztetésből hogy látják, mikorra várható, hogy akár gáz, akár áram újra legyen a lakásokban. Annyit telefonon megerősítettek, hogy mindkét hálózat javítása folyamatban, és remélhetőleg rövid időn belül befejeződik mindkettő. És azt is megerősítették, hogy a gázszerelők tudnak dolgozni, az áram hiánya az ő munkájukat már nem lassítja.

(Borítókép: A Telepy utcai társasház - fotó: Huszti István / Index)