Iskolabusz-hálózatot hoz létre a kormány

2018.11.23. 15:38

A Volánbusz Zrt. flottája 115 új autóbusszal (100 Credo és 15 MAN Neoplan Tourliner) bővült 10 milliárd forint értékben, és iskolabusz-hálózatot is létrehoznak két éven belül - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón. Az iskolabusz-hálózat rendszerét amerikai mintára hozzák létre, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül.

Az új, magyar gyártású buszok közül 100 Gödöllő és Vác elővárosaiban közlekedik majd, ezek környezetkímélő hajtásrendszerrel rendelkeznek.  A minisztérium arra törekszik, hogy a városi környezetben, illetve a városok közti közlekedésben is az euro6 dízelmotorral hajtott autóbuszok mellett egyre nagyobb számban jelenjenek meg a hibrid és a tisztán elektromos meghajtású járművek is - mondta a miniszter.

A minisztérium egy egységes jegyrendszer kialakításán is dolgozik.

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a már forgalomba került 115 busszal együtt a következő időszakban 201 modern jármű áll forgalomba. A teljes flotta beszerzési értéke több mint 17 milliárd forint.  A Volkswagen Group által szállított 31 darab emelt komfortfokozatú MAN Neoplan Tourliner buszok közül 16 darab a Dél-dunántúli, az Északnyugat-magyarországi és a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központok flottáiban jelenik majd meg.

A Kravtex-Kühne csoporttól 120 darab Credo autóbusz érkezik, ezek közül 100 darab a Volánbusz Zrt.-hez, 20 darab pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központ flottájába kerül.

Az ITK Holding jövő év első felében szállít majd 50 darab Mercedes-Benz Conecto típusú buszt, amik a regionális közlekedési központok állományában állnak majd forgalomba.

(MTI)