Úgy cáfolja a minisztérium a Honvédkórház koraszülött osztályának bezárását, hogy közben elismeri azt

2018.11.28. 17:36

A napokban megjelent sajtóhírekkel szemben - ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk -, az intézmény koraszülött osztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve - a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház azonos profilú osztályaira intézményekbe irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

Ezt  Honvédelmi Minisztérium írta azokra a cikkekre reagálva, amik pontosan ezt írták le. Lehet itt azon lovagolni, hogy végleges vagy átmeneti a bezárás, de most már megerősített tény, hogy az osztály nem tud a jelenlegi formájában működni, ezért egy időre biztosan be kell zárni.

A minisztérium közleményében amúgy szerepel egy mondat, ami nem is értelmezhető, azt írják a bezárás megerősítése után, hogy "így a biztonságos ellátás folyamatos".

Két hete letagadta a minisztérium

Az osztály bezárásáról az Indexhez két hete már jutottak el hírek. Akkori információinkra azonban, miszerint az osztályon egy újabb orvos távozásával „annyira súlyossá vált az orvoshiány, hogy kénytelenek az osztályt átmenetileg bezárni”, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya azt válaszolta, hogy

az értesülés téves, „a Honvédkórház koraszülött osztálya nem zár be, ott biztosított a betegellátás”.

Ehhez képest 14 nappal később már elismerik a bezárást és a kapacitásgondokat is.