Milyen iskolába vigyük a gyereket?

GettyImages-490747559

Az Index megbízásából a szülők között végzett közvélemény-kutatást a Závecz Research (ZRI). Az elmúlt évek egyik legfelkapottabb témája itthon az oktatás helyzete, különösen a magyar diákok nemzetközi összehasonlításban romló teljesítménye szokott nagy politikai visszhangot kiváltani.

A felmérésben arra voltunk kíváncsiak, mennyire elégedettek a szülők a gyerekük általános, illetve középiskolájával, elgondolkodtak-e azon, hogy elvigyék a gyereküket alapítványi vagy egyházi intézménybe.

A szülőknek 1-től 5-ig terjedő skálán kellett osztályozniuk, mennyire elégedettek azzal az iskolával, ahová a gyerekük jár. A 400 megkérdezett elégedettségi szintje 3,99, ami elég magas értéknek számít. Főleg azzal együtt, hogy közel 70 százalék adott 5-ös vagy 4-es osztályzatot. Markáns eltérés mutatkozik az elégedettség a szülő iskolai végzettsége szerint.

Minél magasabb a szülő végzettsége, annál jobb iskolába viszi (tudja vinni) a gyerekét, amivel aztán elégedett is.

A főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezők elégedettségi szintje 4,3, ugyanez a nyolc osztályt végzetteknél 3,3.

Külön bontásban vizsgálva az általános és a középiskolákat, az látszik, hogy a szülők valamivel elégedettebbek a gyermekük középiskolájával (5-ből 4,16), de az általános iskolák is jó osztályzatot kaptak az értékelésük alapján (5-ből 3,9).

Ha fenntartó szerint nézzük, akkor a szülők szinte maradéktalanul elégedettek a magániskolájukkal (4,6), de az állami iskolák sem értek el rossz eredményt (3,87). Az egyházi iskolák értékelése közelít a magánhoz (4,4), ehhez azonban érdemes hozzávenni, hogy tanulmányok szerint az egyházi iskolák vagy nagyon szegény településeken működnek, ahol nincs más iskola, így örülhet a szülő, ha egyáltalán tudja hová járatni a gyerekét, vagy kifejezetten magas státuszú diákokat várnak.

218 ezer forintot fizetnének egy tanévért

Arra is kíváncsiak voltunk, mivel elégedetlenek a szülők az iskolájukban. A legtöbbször említett problémák sorrendben: a többi gyerek magatartása, nagyon le vannak terhelve a gyerekek, nem elég magas színvonalú az oktatás. Az összes megkérdezetthez képest egyébként kevés szülőnek volt ezekkel problémája.

A megkérdezettek 18,6 százaléka mondta azt, hogy elgondolkodott már azon, hogy államiból átviszi a gyerekét magániskolába. Ezeknek a szülőknek a döntő többsége csak azért nem magániskolába járatja a gyerekét, mert nem engedheti meg magának. Ez a válaszlehetőség 5-ös skálán 4,5-es átlagot kapott. Az összes szülő ötöde gondolja egyébként úgy, hogy beleférne a családi költségvetésbe a magániskola.

Jelentős eltérés mutatkozik abban is, hogy kiknek jut egyáltalán eszébe, hogy magániskolába vigyék a gyereküket. Azok között, akik elgondolkodtak egyáltalán a lehetőségen 25,5 százalék Budapesten és 26 százalék megyeszékhelyen él.

A ZRI arra is rákérdezett a szülőknél, hogy mennyit lennének hajlandóak fizetni egy teljes tanévre azért, hogy a gyerek magániskolába járjon. A válaszok átlaga 218 ezer forint, ami ugyan első hallásra nem kis összeg, de valójában meg sem közelíti a magániskolába járás költségét. Kutatások szerint ma Magyarországon nagyjából 50-150 ezer forint között mozog a magániskolai tandíj egy hónapra.

(Közreműködött: Munk Veronika) 

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)