Pintér: Rendbontók zavarták meg a demokráciát

2018.12.13. 18:59

Pintér Sándor belügyminiszter operatív értekezleten értékelte a 2018. december 12-én a Budapest V., Kossuth téri be nem jelentett demonstráció tapasztalatait - írta közleményében a BM. Pintér Sándor a Kormány nevében köszönetet mondott a biztosításban résztvevő rendvédelmi állomány helytállásáért.

A miniszter szerint a közelmúltban ilyen mértékű és intenzitású támadás nem ért magyar rendőrt. Azokat a rendőröket, akik testi épségük kockáztatásával még akkor is rendíthetetlen nyugalomról, türelemről tettek tanúbizonyosságot, amikor sorozatos támadás érte őket - mondta Pintér.

A miniszter az értekezleten kijelentette, hogy a demokráciát rendbontók zavarták meg. "Azok, akik arcukat elfedve összetévesztették a demokráciát a törvénytelenséggel, a szabad véleménynyilvánítás jogát az erőszakkal. Nem lehet ugyanis a demokrácia része az a tüntetés, amelyen durván megsértik a törvényeket, és amelynek biztosítása során kilenc rendőr szenved sérülést".

Pintér szerint, a rendőrség továbbra is biztosítja a békés gyülekezési jogot, de a fokozatosság, a szükségesség és az arányosság figyelembe vételével gátat fog szabni az erőszaknak. A miniszter egyértelművé tette: a törvényeket Magyarországon mindenkinek be kell tartania, a rendőrség elsődleges feladata a törvényes rend garantálása és biztosítása.

A szerdai események után összesen 34 embert vettek őrizetbe éjjel garázdaság, lopás, gyülekezési törvény megsértése miatt.

A tegnapi tüntetésről szóló beszámolónkat itt olvashatja, a mai békés demonstrációt pedig itt közvetítjük