Már a fél országban esik a hó

DSC 1409
2018.12.14. 07:11 Módosítva: 2018.12.14. 23:44

Elérte hazánkat az a mediterrán ciklon, amiről pár napja megírtuk, hogy nagyobb havazást hoz szombatra. 

Az Időkép.hu péntek délután már azt jelentette, hogy az ország délnyugati részén már szállingózik a hó. A csapadék nagy része még nem ért ide. A keszthelyi webkamerájukon az látszik, hogy 13 órakor már hó esett:

kesztho.png

Kedvenc meteorológiai portálunk péntek késő délután percről-percre tudósítást is indított a havazásról. 17:40-kor az Őrségből már 3-4 centis hóréteget jelentettek, de Szombathelyen, Zalaegerszegen és a Balatonnál is kifehéredett már a táj eddigre. Ezt a fotót az Őrségből kapták:  

Őrség
Őrség
Fotó: Carlos Kist, Időkép.hu

Egy 19 óra 20 perces térképük alapján már a fél országban esett a hó, valahol addigra már 7 centi is esett. Este fél 12 körül Budapestet is elérte a havazás:

bp

Ahol régebb óta esik a hó, már gondokat is okoz a havazás, több baleset történt a csúszós utak miatt: Gersekarát és Vasvár, illetve a Komlósd és Drávaszentes közti úton is csúszott árokba autó. A Pécs és Pécsudvard között pedig egy kisteherautó és egy kocsi karambolozott. Az Alföldön éjjel feltámadt a szél, emiatt hófúvások alakultak ki. 

Az előrejelzések szerint éjfélig délnyugaton öt centinél vastagabb hóréteg alakulhat ki, szombaton pedig országos havazásra készülhetünk, a legkevesebb hó északnyugaton eshet, mint ahogy a legfrissebb hóelőrejelzési térképükön is látszik:

hoho.png

A Magyar Közút szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország jelentős részére intenzív havazás és helyenként hófúvás veszélye miatt, ezért a következő napokban is minden emberi és gépi erőforrásával, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, a lehetséges helyeken pedig a megelőző sószórási munkákról is gondoskodik, de a közlekedőktől azt kérik, csak akkor induljanak útnak, ha előtte tájékozódtak az aktuális út- és látási viszonyokról. 

A Magyar Közút szerint Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében pedig akár 15-20 centiméternyi friss hó is hullhat. A nagy havazást ráadásul erős széllökések is kísérhetik a Dunántúlon, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes területein, ezáltal hófúvásos szakaszok több térségben is kialakulhatnak.

Reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként ide kattintva országos, átfogó összesítéseket is olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útviszonyokról.

(Borítókép: Havazás Normafán 2018. november 19-én. Fotó: Bődey János / Index)