Füstbombákkal üzenik Ádernek: Szégyelld magad, János!

10767109888 HUSZ2650
2018.12.21. 11:29

Pénteken folytatódnak a túlóratörvény miatti tüntetések. A budapesti programok a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetével kezdődnek a Kossuth téren. A szervezők szerint ez alapvetően egy „hálatüntetés a kormány politikája mellett". 

Végre dolgozhatunk 8 napot minden héten. Nem kell többet bajlódnunk a független bíróságokkal. Megszűnt a hajléktalanság. Eltűnnek a bosszantó külföldi egyetemek. És Soros, Soros, Soros, Soros, Soros

– írták az eseménynél, amelyre több mint háromezer ember jelezte részvételét, és még tizenötezren érdeklődnek a Facebookon

A kutyapárti békemenetet követően a Kossuth térről indul a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki demonstráció, amelynek célállomása a Sándor-palota. Az esemény neve eredetileg az volt, hogy ne írd alá János, a köztársasági elnök viszont beelőzte a demonstrálókat, és már csütörtökön aláírtaa túlóratörvény, és elrendelte annak kihirdetését. 

Ennél az eseménynél is több mint háromezer fő jelezte részvételét, és több mint tizenhatezren érdeklődnek iránta a Facebookon. Bár a két esemény részvevői között valószínűleg jelentős átfedések lehetnek, várhatóan így is több ezren fognak tüntetni a túlóratörvény ellen, ami karácsony előtt pár nappal jelentős elégedetlenséget jelez.

Ezt támasztja alá a Publicus legújabb felmérése is, amely szerint a társadalom kétharmada nem ért egyet a Fidesz narratívájával, amely szerint a 400 túlóra jó lehetőség arra, hogy a dolgozók többet keressenek. 

Áder aláírását minden ellenzéki párt elítélte, a legelszántabban talán a Momentum, amely rögtön jelezte, hogy füstbombákkal és görögtűzzel készül a megmozdulásra.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke Áder szignójáról azt mondta tegnap az Indexnek, hogy kiegyenesednek a kaszák és a kapák.

Az elmúlt napokban több vidéki városban is volt tüntetés, pénteken is több helyen utcára vonulnak a tiltakozók: Tatabányán például a teljes ellenzék együtt tüntet az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig, de tüntetés lesz Kaposváron a Jobbik szervezésében. 

Orbán Viktor is megszólalt a témában: a törvényt továbbra is védi, és felhívta a figyelmet, hogy fontos és lehet tüntetni, de csak békésen, majd egy ponton hisztérikus sikongatásnak nevezte a decemberi demonstrációsorozatot. 

Bár a mai tüntetések után a demonstrálók és a politikusok is minden bizonnyal elmennek bejglizni, az események 2019-ben is folytatódnak. Az ellenzéki pártok és szakszervezetek közlése szerint év elején (még nincs meg a pontos időpont) rögtön egy nagy közös tüntetéssel akarják megüzenni a Fidesznek, hogy nem hagyják annyiban a „rabszolgatörvényt", és ragaszkodnak az ellenzék öt pontjához

A szakszervezetek viszont folytatják a sztrájk előkészítését, amelyet várhatóan január vége felé szeretnének életbe léptetni. A sztrájk volumene és sikere azonban erősen kérdéses, mert egyelőre a szakszervezetek egy része és a dolgozók is passzívak a kérdésben. Ennek hátteréről és okairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.