138 embert mentettek ki a spanyol hatóságok a tengerből a hétvégén

2018.12.23. 21:01

Százharmincnyolc embert mentettek ki a hétvégén több tutajból spanyol mentőcsapatok a Földközi-tengeren, az illegális bevándorlók Marokkóból próbálták meg elérni Spanyolország déli és délkeleti partjait - írja az MTI. 

A spanyol Tengerbiztonsági és Mentési Egyesület (SASEMAR) 69 embert menekített ki az Alborán-tengeren egy félig elsüllyedt csónakról, amelyről néhány órával korábban két gyerek holttestét dobták be a tengerbe maguk a migránsok elmondása szerint.

A térségbe küldtek egy mentőhajót és -helikoptert, valamint a biztonsági erők egy járőrhajóját is, munkájukat egy halászhajó segítette - tudatta a SASEMAR, amely egy másik csónakot is keres.

A spanyol hatóságok további 32 bevándorlóra, köztük legalább négy gyerekre bukkantak szombat és vasárnap között a délkelet-spanyolországi Murcia tartomány partjai mentén.

A Gibraltári-szorosban pedig egy gumicsónakot fogtak be spanyol biztonsági erők, fedélzetén 24 emberrel, akik a dél-spanyolországi Cádizba akartak eljutni, őket végül az észak-afrikai Ceuta spanyol exklávé területére szállították.

Ezenkívül 13 migráns, köztük két gyerek érkezett a Chafarinas-szigetekre, őket a szintén észak-afrikai Melilla spanyol exklávé területére szállítják.

A spanyol kormány adatai szerint több mint 62 ezer bevándorló lépett be illegálisan Spanyolország területére január óta, közülük több mint 55 ezren a tengeren keresztül, ami több mint kétszerese a 2017-es év ugyanezen időszakában feljegyzett 21 258 embernek.