Nem nyomták le Fodor Gábort az MSZP torkán

2018.02.09. 21:50

Szombaton ülésezik az MSZP legfőbb döntéshozó szerve, a kongresszus, amely dönt a párt miniszterelnök-jelöltjéről, illetve az április választáson induló jelöltekről. Előtte azonban péntek este még lenyomtak egy választmányt a küldöttek. Ez amolyan pártbeli parlament, amely a lényegi kérdéseket megvitatja és eldönti a kongresszusra.

El is dőlt az Index értesülése szerint jó pár fontos kérdés:

  • Megszavazták Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét.
  • Értelemszerűen a zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke lesz a listavezető.
  • Az MSZP és a Párbeszéd közös indulását is megszavazták. A két párt közösen indul, kötőjellel, a szavazólapon mindkettőjük logója szerepel. A parlamentbe jutási küszön így 10 százalékos lesz nekik.
  • A Párbeszéd a közös lista 1., 11., 19., 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99., 110. helyeit töltheti be. Ránézésre ez azt jelenti, hogy elég kevés esély van a Párbeszéd-frakcióra, ehhez ugyanis 5 képviselőnek kell bejutni (a mostani kutatások alapján jó indulattal 20-25-en juthatnak be a parlamentbe erről a listáról.)
  • Úgy tudjuk, a Párbeszéd már korábban döntött arról, hogy Karácsoy után Tordai Bence szóvivő lesz a következő a sorban, őt követi V. Naszályi Márta elnökségi tag.
  • Szabó Tímea, a másik párbeszédes társelnök egyéniben indulhat. Nyerhetőnek tűnő körzetet kap, az óbudait, amelyet 2014-ben megnyert az MSZP.
  • Ezen kívül még 3 egyéni körzetben indulhat párbeszédes: például a Belvárost és a Várnegyedet magában foglaló Budapest 1-esben V. Naszályi Márta. (Itt akar indulni Juhász Péter Együtt-elnök és Fekete-Győr András Momentum-elnök is az ellenzékből.)

A szocialisták között ezúttal nem volt nagy torzsalkodás, a szocialista düh ezúttal információnk szerint a Liberálisok felé irányult. Az MSZP-küldöttek ugyanis pláne a heti gyöngyösi események után semmiképp nem kívánták bebiztosítani Fodor Gábor parlamenti helyét.

A választmány el is utasította Fodor Gábor listás helyét. A választmány azt javasolta: a Liberálisok megkaphatják a 15. helyet (ez még befutónak is nevezhető), ha nem Fodor Gábor a jelölt, hanem például Bősz Anett. Erre azonban a Liberálisoknak is rá kell bólintaniuk, a tervek szerint holnap reggel még tárgyal erről Molnár Gyula Fodorral. Ha Fodor nem megy bele, akkor a Liberálisok külön indulhatnak.

Molnár, Hiller, Kunhalmi a sorrend

Nem érdektelen persze az MSZP-s belügyek szempontjából, hogy állt össze a lista Karácsony Gergely után. Őt Molnár Gyula, az MSZP elnöke követi, a harmadik helyen pedig Hiller István választmányi elnök áll. Ez nem is meglepő, hiszen ők ketten a párt formális vezetői. A negyedik helyen Kunhalmi Ágnes budapesti elnök következik, aki decemberben a kampány arcának nevezett ki az elnökség.

Az MSZP-Párbeszéd listája tehát a következőképp alakult:

  1. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt
  2. Molnár Gyula pártelnök
  3. Hiller István választmányi elnök
  4. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök
  5. Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető
  6. Gőgös Zoltán elnökhelyettes,
  7. Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató,
  8. Mesterházy Attila volt pártelnök,
  9. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke
  10. Gurmai Zita elnökségi tag, volt európai parlamenti képviselő.

A kongresszus a párt alapszabálya szerint már nem változtathat a listán, azt vagy elfogadja, vagy elutasítja. Vagyis szinte borítékolható ezzel a listával indul az MSZP-Párbeszéd a választásokon.