A jobbikosok és az LMP-sek kétharmada visszalépéseket akar

2018.04.03. 07:50 Módosítva: 2018.04.04. 10:20
A kormányváltást akaró választók 67 százaléka azt szeretné, ha az esélytelenek visszalépnének a legesélyesebb ellenzéki javára az egyes választókerületekben - derül ki a Medián friss, Indexhez kerülő kutatásából. Ha a visszalépések elmaradása miatt nyer a Fidesz, az ellenzéki választók legnagyobb arányban ezért Vona Gábort, legkevésbé Karácsony Gergelyt hibáztatják.

Egy hét sincs már a választásokig, de még mindig nem zárult le az ellenzéki visszalépések története. Legutóbb hétfőn Fekete-Győr András Momentum-elnök döntött a félreállás mellett, ő az MSZP–Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára lépett vissza a Belvárosban. Ám ezzel még mindig nincs lezárva ebben a körzetben és sok más választókerületben sem a kérdés.

A Medián pár nappal ezelőtti kutatásában, amelyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (ez a Párbeszéd pártalapítványa) rendelt, éppen azt mérte, hogy az ellenzéki szavazók pártszimpátiákra bontva mennyire támogatják a visszalépősdit. A március 17–28. között, 1200 fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatás szerint

a kormányváltást akaró választók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára.

Ebben a mintában benne vannak az MSZP-sek, a DK-sok és az LMP-sek mellett a jobbikosok is, és bár a Jobbik még egyetlen ellenzéki jelölt javára sem lépett vissza, a szavazói kétharmada a kutatás szerint ezzel nem ért egyet. Azzal az állítással ugyanis, hogy „az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt", pártszimpátia szerint a következő arányban értenek egyet a választók:

  • DK: 81%,
  • MSZP–Párbeszéd: 69%,
  • LMP: 67%,
  • Jobbik: 67%
  • a kormányváltást akaró bizonytalanok (párt nélküliek): 63%-a ért tehát egyet.

Az összes kormányváltó csupán 13 százaléka utasította el a visszalépéseket.

A kutatásban külön mérték, hogy mi a szavazók véleménye arról, ha az MSZP és DK megállapodásához (60-46 arányban indítanak jelölteket) az LMP is csatlakozna. Vagyis ebben a forgatókönyvben egy Jobbik nélküli balos koordinációra kérdeztek rá a kutatók.

Az MSZP és a DK szavazói nem meglepő módon (a pártvezetők is ezt erőltetik) az LMP-t is szeretnék bevenni a balos koordinációba. Az már viszont érdekesebb, hogy az LMP szavazóinak 67%-a is koordináció mellett van: ehhez az igényhez a pártjuk viszont ez idáig nem alkalmazkodott (Szél Bernadett bejelentette, hogy a tárgyalásokat lezárták, szombatig azonban még persze technikailag van lehetőség a visszalépésekre).

A Medián azt is megmérte, hogy mit gondolnak az ellenzéki szavazók: ha nem lesz széles körű együttműködés az ellenzéki pártok között, és újra nyer a Fidesz, azért melyik pártvezető lenne a felelős. A választók leggyakrabban Vona Gábor Jobbik-elnök felelősségét említették:

  • Vona Gábor: a kormányváltást akarók 47 százaléka szerint a leginkább felelős (a párt nélküli kormányváltó szavazók 51%-a gondolja így).
  • Gyurcsány Ferenc: 42 százalék szerint (a párt nélküliek 43%-a),
  • Szél Bernadett: 34 százalék szerint (párt nélküliek 35%-a),
  • Karácsony Gergely: 28 százalék szerint lenne felelős (párt nélküliek 30%-a). Ezek szerint az ellenzéki vezetők közül őt hibáztatják legkevésbé a koordináció elmaradásáért.

A választásokig egy hét sincs már. A szavazólapokat már kinyomtatták, vagyis ha valaki visszalép, a szavazólapról tollal fogják lehúzni.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.