Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó visszalép Csepelen

2018.04.04. 13:07 Módosítva: 2018.04.05. 11:09
Nem írta, kinek a javára, de bejelentette visszalépését Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP–Párbeszéd csepeli jelöltje. Szabó Szabolcs esélyei nagyban növekedtek Németh Szilárd Fidesz-alelnök ellen.

Megoldódni látszik a csepeli ellenzéki probléma, Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP–Párbeszéd jelöltje ugyanis a Facebookon szerdán bejelentette visszalépését. „Több támadást kaptam magukat baloldalinak valló pártaktivistáktól, és magukat ellenzékinek valló sajtótermékektől, mint a Fidesztől.

Négy nappal a választás előtt ez már nem csupán a szocialista párthoz, az általam vallott értékrendhez, de a legfőképpen a választókhoz méltatlan. Ezért bejelentem, hogy minden alkutól függetlenül, egyoldalúan visszalépek a választáson való indulástól.

Feltűnő a visszalépés bejelentésében, hogy Bangóné nem ír arról, hogy kinek a javára lép vissza. Mindez ennek ellenére is azt jelenti, hogy a választókerületben növekedtek Szabó Szabolcs Együtt-jelölt esélyei a győzelemre. Bár az LMP-s és a jobbikos jelölt állva maradt, Szabó nyert 2014-ben is. (A múlt heti szavazásunkon, amely persze nem reprezentatív, Szabó jelöltségét támogatták többen.)

Eddig azonban az MSZP nem tudott megállapodni az Együtt-tel a visszalépésekről. Úgy tűnik, a tegnapi viharos nap után éjszaka sikerült a megállapodás, délutánra közös sajtótájékoztatót hirdetett Molnár Gyula, Karácsony és Juhász Péter. Itt várhatóan a koordináció részleteit jelentik be.

Csepel miatt január első napjaiban robbant ki a vita az ellenzéki oldalon. Ugyanis kiderült, hogy az MSZP–Párbeszéd a Hajdú-Bihar megyéből érkező Bangóné Borbély Ildikót indítja itt. Pedig 2014-ben az Együttben politizáló Szabó Szabolcs győzte le a fideszes Németh Szilárdot. 

Az MSZP megkereste Szabót tavaly, legyen az ő jelöltjük, ám az Együtt politikusa ezt visszautasította. Ezután készültek kutatások, amelyek szerint biztosan Németh Szilárd kerül ki győztesen, ha nem lesznek visszalépések. Kedden egy darabig úgy tűnt, hogy az LMP visszalép Bangóné javára (ezzel lényegében őt jelölné ki esélyesként a választók szemében), ám végül az Együtt-tel állapodott meg az MSZP, és Bangóné visszalépése mellett döntöttek.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.