A jobbikosok harmada, a baloldaliak közel fele átszavazna

005 14 10 13 onko val
2018.04.04. 08:00 Módosítva: 2018.04.04. 10:19
A jobbikosok egyharmada átszavazna egy baloldali jelöltre, ha a balosnak esélye lenne nyerni a választókerületben, még akkor is, ha saját pártjának jelöltje is ott szerepel a szavazólapon. A baloldali, középen lévő ellenzéki szavazók még elszántabbak: 43 százalékuk átszavazna a győzelemre esélyes jobbikos jelöltre. A párt nélküli szavazók egy részét is részvételre sarkallja a leginkább esélyes jelölt megnevezése – 22 százalékuk felsorakozna a Jobbik, 29 százalék a baloldal színeiben induló politikus mögé.

Az elmúlt hetekben számos kutatás jelent meg az ellenzéki képviselőjelöltek közötti erőviszonyokról, keresve azt a személyt, aki legyőzheti, megelőzheti a Fidesz jelöltjét. Az esélyes ellenzéki jelöltek annyira fontos részévé váltak a kampánynak, hogy több, ebből a célból üzemeltetett weboldal foglalkozik velük.  Ebben a cikkben részletesen bemutattuk az esélylatolgató oldalakat.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. március közepén zajlott.

Az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézet február után is márciusban is megkérdezte a baloldali és párt nélküli szavazókat arról, hogy mit tennének egy olyan választási helyzetben, ahol a Jobbik jelöltje a legesélyesebb ellenzéki induló. Hasonlóképpen, a jobbikosoknál és pártnélkülieknél a baloldali jelöltre való átszavazást is vizsgáltuk.

Egy hónap alatt érzékelhetően nőtt az esélyes jelöltekre való átszavazás mértéke.

A Médián friss felmérése azt is bizonyította, hogy a kormányváltást akaró magyar szavazók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára. És akkor nézzük, mit gondolnak az ellenzéki szavazó magyarok a választás előtt nem sokkal az átszavazásról?

A jobbikosok rámennek a balosokra

Amennyiben egy baloldali, MSZP–Párbeszédhez vagy DK-hoz tartozó jelöltről azt jeleznék a felmérések, hogy ő a legerősebb ellenzéki, akkor a Jobbik híveinek 31 százaléka elpártolna a saját jelöltjétől, és az esélyesre voksolna. Az elmúlt egy hónapban egyértelműen többen lettek a jobbikosok körében a potenciális átszavazók, hiszen február közepén csak 19 százalékuk tervei között szerepelt az erősebbre voksolás.

A DK és az MSZP táborában szinte mindenki felsorakozik az esélyes baloldali jelölt mögé, csak 3-4 százaléknyian vannak, akik bizonytalankodnak. Az LMP tábora kisebb mértékben szavaz át, de a múltkori 29 százalékról 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik baloldali jelölt felé fordulnak, ha neki nagyobb esélye van győzni, mint a sajátjuknak.

A pártnélküliek körében nem voltak látványos változások, februárban 26, most 29 százalék utalt arra az esélyes baloldali ellenzéki jelölt nevének hallatán, hogy elmegy rá voksolni. Ez a hír a Fidesz mögé is vinne pártnélkülieket, bár jóval kevesebben, 10 százaléknyian mozdulnának a kormánypárti jelölt felé.

A balosok rámoccannak a jobbikos jelöltre

Ha a kutatások szerint a Jobbik jelöltje tudná legyőzni a kormánypárt színeiben induló személyt, akkor a többi ellenzéki párt támogatóinak 43 százaléka átszavazna erre a jelöltre. Ebben a körben is nagymértékben nőtt a taktikusan szavazók csoportja, egy hónapja még csak 26 százaléknyian voltak.

A DK-sok hattizede, az MSZP–Párbeszéd táborának közel fele, az LMP-sek egyharmada átmenne a Jobbik jelöltjéhez, ha ő lenne a legesélyesebb. A pártnélküliek körében a februári szinten maradt a Jobbik jelölt melletti aktivizálódás, amennyiben kiderül számukra, hogy van esélye nyerni – 22 százalék lenne szavazója. Egy ilyen szituációban a pártnélküliek egytizede a Fideszhez csatlakozna.

(Borítókép: Vona Gábor adja le szavazatát a 2014-es önkormányzati választáson, 2014. április 12-én. Fotó: Adrián Zoltán / Index)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.