Együtt kampányzáró: kell a parlamentbe egy bátor párt

DSC 3633
2018.04.05. 23:57

Ebben a választási időszakban a leghamarabb az 1 százalék fölé mért pártok közül  az Együtt zárta le a választási kampányát, egy nappal a többiek előtt, csütörtökön, a legesélyesebbnek tartott egyéni képviselőjelöltjük választókerületében. Mellesleg Németh Szilárd otthonában, Csepelen, ahol minden balos ellenzéki visszalépett az Együtt javára. A Munkásotthonban tartottak lelkes, a Való Világ stúdiójából is ismert díszletek között kampányzárót.

És milyen is a valóvilágos díszlet? Csillogó, harsány és mű.

Ez a mesterkéltség persze természetes velejárója ma minden ellenzéki megnyilvánulásnak, hiszen a mostani puskaporos hangulatban pozitív energiákat és optimizmus sugározni a választók felé szinte lehetetlen. Minden napra jut egy botrány és egy karaktergyilkolászási kísérlet. A csepeli rendezvény sem maradhatott ki ebből, négy vagy öt fiatal egy méretes molinóval álldogálva várta a vendégeket rajta azzal a szöveggel, hogy "nőverő" Juhász távozzon a közéletből. Amikor megpróbáltam megtudni, hogy kik ők, és honnan jöttek, összeszorított szájjal fordultak arrébb, és a legbeszédesebbnek gondolt fiatal is csak annyit mondott, hogy a felirat önmagáért beszél.

A most nőverős molinóval kísért Együtt a 2014-es kampányban egy bohócot kapott állandó társul, így megy ez.

Odabent a Munkásotthonban viszont nem ez, hanem az számított, hogy Juhász Péter, az Együtt elnökének lelkesedése átragad-e a megjelentekre, hogy miért is érdemes szerinte az Együttre szavazni. Lássuk be, ez egyáltalán nem könnyű a feladat, hiszen az Együtt a felmérések szerint a parlamenti küszöb alatt teljesít.

Vannak az Együttnek viszont egyéni jelöltjei, akik néhány körzetben első számú ellenzéki kihívóvá váltak az elmúlt napok összellenzéki tárgyalásai alatt.

Mint például Szabó Szabolcs, Csepel Együtt-képviselője, aki egyedüli balos jelöltként áll szemben Németh Szilárddal szemben. Előbb Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s, majd Tenk András LMP-s jelölt is visszalépett a javára. És négy éve az akkor még Összefogásként hirdetett baloldali jelölt megnyerte a választókerületet.

Szabó azt mondta, a nagyon nehéz munka április 9-én kezdődik majd számukra, amikor egy új ellenzéki koalíciós kormányt fognak alapítani. Fel kell építeniük egy normális országot, "ahol van rendes oktatás és van rendes egészségügy". 

Szabó mondandójának lényege, hogy abban az országban mindenki egyenlő lesz, "nem lesznek kivételezett haverok. Nem az fog számítani, hogy ki kinek a rokona, ki kinek a gyereke, hogy az ember melós, vagy tanár, vagy diák, majd egy ismerős szlogent is hallhattunk: senkit ne hagyjunk az út szélén.

Továbbá olyan országról beszélt, ahonnan nem elmennek az emberek, hanem visszajönek.

Ezzel párhuzamosan a NER-t le kell bontani. Szabad országot építünk.

Szabó szerint nem kell tőlük félteni az országot, és újjá fogják építeni Magyarországot. Csepel és Soroksár szerinte már 4 éve is tudta, hogy nem szabad szavazni a Fideszre, és most az ellenzéki pártok megint előállították ezt a helyzetet. 

Majd Hajdu Nóra következett, aki az összes felszólaló közül a legkevésbé magabiztos jelöltnek tűnt, és azt is papírról olvasta fel, hogy milyen embereket lát éppen maga körül. Azt mondta, ez a mostani a zsarnokok Magyarországa, és ez ellen küzd az Együtt. Szerinte „ez a mi országunk, a mi Európánk, nem leszünk közmunkások Matolcsy bútorgyárában, sem zsellérek Mészáros lopott földjein, sem propellerek Rogán Antal helikopterében.”

Azt mondta, a fiai olyan országban fognak hinni, ahol a nőknek nem azt mondják, hogy "csak akkor lesznek boldogok, ha már megszültek x mennyiségú gyereket, hanem hogy egyenlő béreket kaphatnak a férfiakkal. Akik nem csak akkor tekintik erősnek a nőket, ha vak komondorokkal kel megküzdeniük, hanem ha a Parlamentben fel kell szólalni a mi érdekünkben. A szabadság természetes dolog, nem liberális ármány."

Azért kell szerinte az Együttre szavazni, mert nem adják fel, mert őrizni fogják a lángot, nem csak tettetik az együttműködést. Juhászról Hajdu azt mondta, hogy senki nem tett annyit Rogán Antal megbuktatásáért, mint ő, és mégis elsőként lépett vissza. Hajdu pedig Budafokon lépett vissza.

Azért szavazzatok az Együttre, mert kell a parlamentbe egy bátor párt, mert kell egy Juhász Péter a magyar parlamentbe, hogy legyen liberális alterntíva a magyar parlamentben.

Juhász a XVI. kerületi Együtt-jelöltet úgy konferálta fel, hogy biztos benne, hogy hétfőtől a parlamentben lesz Vajda Zoltán. Ő az, aki Szatmáry Kristóf fideszes képviselő egyik sajtótájékoztatóján megjelent, és addig provokálta a közönséget, míg meg nem rángatták.

És Szatmáry zöldséges vállalkozásánál is ő állt elő azzal, hogy ott nem adnak számlát, valamint felevenítette, amikor Szatmáry egy másik cégénél feketén alkalmazott vállalkozókat találtak, amit Szatmáry csupán adminisztrációs hibaként emlegetett. Erről azt mondta Vajda, hogy ehhez nem hajlandó hozzászokni, és ahhoz sem, hogy a "saját hazámban megfenyegt a miniszterelnök".

Szerinte Orbán mindenkit megtámadott, aki nem fideszes szavazó. "Büntessük meg őket, a hatalom a népé, és senki nem fogja helyettünk elzavarni Orbán Viktort", mondta.

Baranyi Krisztinát Kocsis Máté egyedüli ellenfeleként mutatta be Juhász Péter. Baranyi Krisztina az Illatos úti méregtárolóktól kezdve "a fideszes polgármester által a haverjainak osztogatott ingyenes parkolóhelyekig" sorolta a kerületi problémákat. Szerinte a jelenlegi Magyarországot úgy hívják, hogy maffiaállam. Szerinte Orbán Viktor "ne beszéjen, hogy megvéd minket bárkitől, mert tőle vagyunk a legnagyobb veszélyben". "A fideszes bűntársainak nyújt védelmet, megvédi őket a börtöntől".

"Engem pénzekkel, parkolóhelyekkel, bizottsági helyekkel nem lehet megvásárolni, helyette feljelentettek, megpróbáltak lejáratni", mondta

Juhász még a színpadra szólított három jelöltet, a Pilis-Dunakanyar jelöltjét, Spät Juditot, aki szerint helyben nincs fejlődés, romlik az ott élők életminősége, majd a békési Bod Tamást, aki szerint a helyi fideszes képviselő, Simonka György hűbéri viszonyokat épített ki helyben, és szerinte elő kell állítani a helyzetet, hogy ő állhasson szembe a fideszes jelölttel. Ezért ara kérte váratlanul az MSZP-t, hogy lépjen vissza, ami azért is meglepő, mert a leggyengébb ellenzéki jelöltnek mérik. Aztán Papp Rolandot mutatta be Juhász, aki Brüsszelből jött haza, és a monori körzetben indul, ahol szerinte változás lesz, mert elhanyagolt a térség, és nincs valódi képviselete.

Végül Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje beszélt, aki a szerdai ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitáról azt mondta, hogy megtanulta abban a vitában, hogy sokkal közelebb állnak egymáshoz, ha az oktatás, az egészségügy a kérdés, ha programról kell beszélni, és azt is látta, hogy bár sokan úgy vélik, az ellenzék nem tudna kormányozni, "de a tegnapi vita azt mutatta meg, hogy

az ellenzék a legrosszabb napján is jobban tudna kormányozni, mint az Orbán-kormány".

Lehetőség van szerinte többpárti koalíciós kormány alakítására.

Végül Juhász beszélt, ő azt mondta, hogy ha az embernek vannak értékei, elvei, azokat nem lehet feladni egy napra sem. "Ne adjátok fel az elveiteket, és szavazzatok az Együttre".

Mindenki menjen el szavazni, mert így lesz leváltva Orbán április 9-én, mondta, és könyörgött az ellenzéki pártoknak, és követelte, hogy léptessék vissza a jelöltjeiket.