Orbán már a parlament matuzsáleme

orb

Az 55. évében lévő Orbán Viktor eddigi életének a felét, egész pontosan 27 évet és 10 hónapot töltött a Parlamentben. A miniszterelnök mellett négy fideszes mondhatja el magáról, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan képviselő volt, ezzel ők a magyar országgyűlés matuzsálemei. Név szerint: Kövér László, Kósa Lajos, Németh Zsolt és Varga Mihály – Varga három hónap kivételével, 1994-ben ugyanis nem fért be, csak Eperjes Károly lemondása után ült vissza a Parlamentbe.

A leghosszabb ideig képviselők élmezőnyében összesen

  • 15 fideszes
  • 8 SZDSZ-es
  • 6 MSZP-s
  • és 4 MDF-es van,

már ha a párt- és frakcióváltásoktól eltekintünk. Íme a toplista:

A fideszes élgárda Orbánostul, Kövérestül, Vargástól a most következő ciklus végére már közel 32 év képviselőségnél tart majd. Ahhoz azonban, hogy utolérjék az 1945 utáni örök képviselőket, még gyúrniuk kell egy kicsit: az éllovas Bognár József, az Új Gazdasági Mechanizmus egyik kidolgozója bő 44 évet töltött az Országgyűlésben, '45-től egészen 1990-ig képviselő volt. Ahhoz pedig, hogy az igazi parlamenti matuzsálemet, az 1832-től 12 év kivételével 1915-ös haláláig képviselő Madarász Józsefet is befogja, Orbánnak úgy 2062-ig kellene megőriznie székét a Fiatal Demokraták Szövetsége frakciójában.

Borítókép: Kovács Attila 1990. június 18-án készült felvételén Orbán Viktor beszédet mond az Országgyűlés ülésén. Fotó: MTI / Kovács Attila