A hegyekben akár 15 centi hó is eshet

2019.01.07. 11:57

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint már hétfőn este is gyenge hószállingózásra számíthatunk az ország nyugati részén, ami kedden hazánk többi részét is eléri.

Salgótarján január 5-én
Salgótarján január 5-én
Fotó: Komka Péter

A kedd hajnaltól előreláthatóan 5-10 centiméter, a hegyekben pedig akár 15 centi feletti hó várható. A Dunántúlon azonban a nyugatról érkező enyhébb légtömegek miatt a hőmérséklet átmenetileg fagypont fölé emelkedhet. „A havazást az érkező enyhébb levegő hatására a Dunántúlon, este helyenként a Duna–Tisza közén is havas eső, eső válthatja fel, de néhol átmenetileg ónos eső is kialakulhat” - írja az Idokep.hu.

Az előrejelzések szerint kedd délutántól az Alföldön, főleg a Tiszántúlon hófúvást okozhat a megerősödő déli, délnyugati szél.

A rendőrség a várható útviszonyokra tekintettel azt kéri, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

- figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A lassabb vezetés mellett felhívják a figyelmet a téli gumik fontosságára. Ilyen időben éredemes elindulás előtt tájékozódni az aktuális út- és látási viszonyokról. Ezt megtehetik a  Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon.