Orbán: A fontos kérdésekben illiberálisok a magyarok

2019.01.10. 14:50

Én úgy látom, hogy a fontos kérdésekben a magyar emberek illiberális álláspontot foglalnak el,

mondta Orbán Viktor az Indexnek arra a kérdésére, hogy mit tervez még 2030-ig a belpolitikában, hogy szerinte teljes legyen az illiberális állam. (A videón 1.03.27-nél ez a rész.) 

Orbán Viktor tartotta az idei első kormányinfót

Azt mondta, három ilyen fontos kérdés van.

  1. A bevándorlás kérdése. A liberális demokraták bevándorláspártiak, mondta. 
  2. A család kérdése. Ebben a liberálisok a különbözőféle együttélési formák egyenrangúságában hisznek, mondta. "A mi alkotmányunkban az van beleírva, hogy a házasság egy férfi és egy nő", mondta.
  3. Amikor arról beszélünk, hogy különböző kultúrák egymás mellett, egyenrangú módon léteznek-e, vagy van egy olyan kultúra, ami állami védelem alatt áll, akkor a liberálisok (ez utóbbira) azt mondják, hogy ez nem lehetséges. Mi meg azt mondjuk, dehogynem, ilyennek lennie kell, benne is van az alkotmányban, hogy a keresztény kultúrát az állami szerveknek védeni kell, magyarázta a kormányfő.

Más kérdés, hogy az angolszász világban mást jelent a liberális szó, mint Európában, és Európában mást jelent, mint Magyarországon, ez egy adottság, tette hozzá. 

Orbán álláspontja az illiberális többségről egyébként azért érdekes, mert a 2018-as választásokon a választók 49,27 százaléka szavazott a Fideszre, amit 2 millió 824 551 szavazót jelent. A 2016-os kvótanépszavazás érvénytelen lett, mert a szavazásra jogosultak kevesebb mint a fele ment el rá, a mostani családi témájú nemzeti konzultációt pedig 1 millió 382 ezren küldték vissza

A kérdésre, hogy a belpolitikai rendszerek - például bíróság, civil szféra, média - közül miben szükséges még a szabályozás, azt mondta Orbán, hogy ezeket a rendszereket

az Alkotmány szabályozza, és köszönik szépen, jól vannak.

Arról is beszélt, hogy az alkotmányozási folyamat lassan halad, sok olyan kérdés volt ősszel, amit kétharmaddal eddig nem tudtak szabályozni, például az egyházak ügyét, és az alkotmányjogászok ezzel voltak elfoglalva. Néhány hónappal később fognak végezni, mondta. 

A kormányfő 2014 nyarán jelentette be, hogy illiberális államot épít, azóta is rendületlenül halad előre az úton.