Élő adásban kért rendőri intézkedést a 112-n Hadházy, amiért nem engedik be az MTVA-székházba

2019.01.15. 11:21

Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők ismét az MTVA székházához mentek hétfőn, ahol némi bonyodalom után legalább az aulába bejutottak, sőt, néhány percre még a hírhamisító Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával is válthattak pár szót, bár túl sok értelme nem volt. Majd a szomszédos, Duna Médiaszolgáltatóhoz tartozó épület előterében éjszakáztak.

Kedd reggel Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetője egy kanapéra ülve beszélgetni kezdett a két képviselővel. Többek között azt mondta, a képviselők nem tartják be a törvényeket. Szerinte az, ahogy a politikusok betörnek a stúdióba, „mint a gaboniak", nem rendjén való, majd hozzátette, még jó, hogy nem volt náluk fegyver. De azt is megtudtuk, hogy szerinte "abszolút rendben van", hogy a közmédia riportere megmondja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak, a riportalanyuknak, hogy mit nyilatkozzon, mi az a szó, amit még hallani szeretnének a műsorhoz.

Fél 11-kor azután rövid sajtótájékoztatót tartottak az MTVA székház előtt, ami után újra megpróbáltak bejutni az épületbe, de már a külső ajtó is zárva volt. Hadházy elmondta, hogy tegnap innen elkísérték a Duna Médiaszolgáltató épületéhez őket, de ők az MTVA épületébe szeretnének bejutni, ahová országgyűlési képviselőként joguk van belépni, ennek ellenére, jogtalanul mégis megakadályozzák ezt.

"Ezután Hadházy a 112-t hívta, és a pontos cím megadásával bejelentette, hogy képviselői jogait korlátozva nem tudnak bejutni az épületbe, ezért kérnek rendőri intézkedést."

Várták a rendőrség visszahívását, ami körülbelül 10 perc múlva meg is történt. A rendőr szavait halkan hallani lehetett a közvetítésben, azt kérdezte, történt-e további atrocitás, vagy csak nem tudtak belépni az épületbe. A rendőr azt mondta,

a rendőrség nem kényszerítheti ki, hogy beengedjék őket.

Hadházy megkérdezte, hogy nem kellene-e kijönniük megnézni, hogy mi történik, és egyébként is a törvénytelenséget meg kellene akadályozni, de a rendőr ragaszkodott hozzá, hogy a rendőrségnek nincs mit tenni itt. A kérdésre, hogy a döntést ki hozta meg, nem válaszolt a rendőr, azt kérte Hadházytól, írásban tegye fel a kérdéseket.

Szél azt kérdezte a rendőrtől, hogy ha a rendőrség nem tud segíteni nekik ebben a jogsértő helyzetben, akkor ki tud, de nem tudott rá válaszolni a rendőr.

Hadházy megkérdezte a rendőrt, hogy ha egy mozdony elé állna valaki, és ezt jelentené be a mozdonyvezető, akkor kimenne-e a rendőrség intézkedni. Azt a választ kapta, hogy igen, intézkednének. Hadházy szerint itt ugyanaz történik, képviselői joga bemenni az épületbe, ezt mégis akadályozzák, de a rendőrség hajthatatlan volt.

Szél Bernadett azt mondta, megteszik a feljelentést az intézkedés elmaradása miatt.