Tüntetések, félpályás útlezárások lesznek ma az egész országban

10745591248 HUSZ5246
2019.01.19. 08:18

Szombaton Budapesten, az összes megyeszékhelyen, több vidéki városban is lesznek tüntetések, félpályás útlezárások, és külföldi városokban is tartanak demonstrációkat a túlóratörvény elleni tiltakozásul és a szakszervezetek béremelési követelései mellett.

Az országos tiltakozásokat a szakszervezetek Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsága (OSZD) szervezi, de számos párt, így az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum is csatlakozik. 

Budapesten négy csomópontban tartanak gyülekező demonstrációkat már déltől:

  • 12 órától a Blaha Lujza téren,
  • 12 órától az Oktogonon,
  • 12:30-tól a Szabadsághíd pesti hídfőjénél, a 4-es metró lejárójánál;
  • 12 órától a Gundel étteremnél pedig a kormány urizálása ellen tüntetnek és zsíros kenyeret osztanak.

Az így összegyülekezett csoportok négy irányból jutnak majd el mind a Clark Ádám térre, a Lánchíd budai hídfőjéhez, ahol délután 2-től között tartanak beszédeket.

A téren kivetítőkön mutatják majd a vidéki tüntetéseket.  A Lánchíd utcában felállított sátrakban ott lesz az aHang, a DK, a Hallgatói Szakszervezet, a Jobbik, az MSZP, az Oktatói Hálózat, a Párbeszéd és a PDSZ. Ez a demonstráció hivatalosan este 6-ig tart.

Az eredeti tervekben szerepelt a Parlament is, a szervezők azonban pénteken délelőtt bejelentették, hogy "a Kossuth téren nincs tüntetés". A különböző irányú vonulások miatt szombaton kora délutántól nem lesz tanácsos a belvárosban autóval közlekedni.

A BKK azt közölte, hogy "a kora délutáni órákban a Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca, a Blaha Lujza tér–Rákóczi út–Károly körút, a Fővám tér–Szabadság híd–Budai alsó rakpart útvonalak környékén lehetnek útlezárások, míg a Clark Ádám teret, az Alagutat és a Lánchíd környékét kora délutántól késő estig ajánlott lesz elkerülni a korlátozások miatt. Az útlezárások miatt a közösségi közlekedési járatok az érintett útszakaszokat elkerülik, ezért aki a belvárosba tart, annak célszerű a kötöttpályás járatokat, lehetőleg a metróvonalakat választania úti célja megközelítéséhez."

A ferihegyi gyorsfogalminál gyülekeznek

Félpályás útlezárást tart szombaton kora délután az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum a Ferihegyi repülőtérről a belváros felé vezető út egy szakaszán. A pontos helyszín a Gyömrői út belváros felé vezető szakaszának egy része az Igló utca és Csévéző utca között. A szervezők 11:45-kor találkoznak a Ferihegy 1-es terminál előtti parkolóban, ahonnan közösen vonulnak fel autókkal.

Felsorolni is hosszú, hogy hány vidéki városban szerveznek hasonló akciókat, félpályás útlezárásokat, forgalomlassításokat szombaton. Inkább nézze meg a térképet. 

Miskolcon két helyre is hirdettek meg demonstrációt, a Centrum Áruházhoz és a Szent István térre. Komáromban a városba az M1-es autópálya felől bevezető Igmándi útra hirdettek tiltakozó akciót, Szekszárdon a városból az M6-os autópálya felé vezető Bátaszéki útra. Az egyes településeken szervezett akciókról asztrajk.info  oldalon vagy a szombati tüntetések közös Facebook-oldalán lehet tájékozódni. 

Az országos akciókat támogatva több külföldi városban is tartanak demonstrációkat ott élő magyarok. Tartanak tüntetést egyebek mellett Oslóban, Amszterdamban, Bécsben, Dublinban, Londonban, Münchenben, Berlinben és Hamburgban is.

A parlament december 12-én  botrányos körülmények között  szavazta meg a munka törvénykönyvének Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által javasolt  módosítását , amelyet az ellenzék következetesen csak rabszolgatörvénynek nevez. 

15 szakszervezet és szakszervezeti szövetség ezután alakította meg az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot. Négy követelést fogalmaztak meg. A tüntetést azért tartják, mert a kormány egyértelművé tette, hogy ezekről a pontokról nem kíván tárgyalni az érdekképviseletekkel.  

  1. Vizsgálják felül a munka törvénykönyvét, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására.
  2. Szabályozzák újra a sztrájkjogot, a szociális párbeszéd során érdemi megállapodásokra törekvő valódi egyeztetések folyjanak és vegyék figyelembe a munkavállalói érdekeket. 
  3. Tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, állítsák vissza a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályokat, rendezzék a közszféra béreit különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájára és a diplomás bérminimum bevezetésére. 
  4. Dolgozzanak ki rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, korszerűbb formában állítsák vissza a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjakat, támogassák a megváltozott képességű dolgozókat.

Gulyás Gergely  Miniszterelnökséget vezető miniszter december végén azt mondta: a tiltakozók állításával ellentétben nincs "rabszolgatörvény", tehát nem is kell semmit módosítani. A  túlóra -szabályozás önkéntességen alapul, ezért a "rabszolgaság" nettó butaság, a törvény csak ürügy volt a tiltakozásokhoz. Orbán Viktor  a törvénymódosítással kapcsolatban azt mondta: szerinte a törvény a munkások érdekét szolgálja, és ő „figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de nincs igazuk ebben az ügyben". 

Áder János köztársasági elnök a törvénymódosítás aláírásakor azt állapította meg, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak. Áder szerint az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulása után lehet végezni, a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége sem, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak.

Hogy ez nem mindig ilyen egyértelmű, ahogy az államfő megállapította, arróla túlóratörvényről szóló  összefoglaló cikkünkben olvashat.

(Borítókép: Túlóratörvény elleni tüntetés Budapesten 2019. január 5-én. Fotó: Huszti István / Index)