Még két hónap, mire ki tudják toloncolni Ahmed H.-t az országból

2019.01.22. 15:06

Mint megírtuk, a terrorizmus miatt elítélt Ahmed H. letöltötte börtönbüntetése kétharmadát, ezért szabadlábra helyezték azzal, hogy rá kitoloncolás vár. A férfinek viszont eközben megkezdődött a magyar állam ellen indított pere, amiért őt a kormánypropagandában és a kormány konzultációs kérdőívén terroristának bélyegezték. Most azonban kiderült, hogy a börtönből idegenrendészeti őrizetbe vett férfit nem lesz olyan egyszerű kitoloncolni Magyarországról, ugyanis nincsenek hivatalos papírjai.

A Nyírbátori Járásbíróság legalábbis ezzel magyarázza, hogy miért hosszabbították meg Ahmed H. őrizetét 60 nappal. Mint ítéletükben írják,

a bíróság megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége,

ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna. Az elítéltet előreláthatólag a Ciprusi Köztársaságba toloncolják ki és Magyarországra tíz évig nem térhet vissza, írják. 

Ez azonban azt is jelentheti, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Ahmed H. mégis Magyarországon lehet akkor, amikor a bíróság a kártérítési perében ítéletet hirdet, várhatóan február 1-én. Ahmed H. beadványában konzultációs ívenként 1 forintot, azaz összesen 8 milliós sérelemdíjat kért.