Ezeket kéne kivizsgálni! A Momentum a Legfőbb Ügyészség járdájára festette fel a NER ügyeit

2019.01.22. 08:23 Módosítva: 2019.01.22. 09:19

A Legfőbb Ügyészség épülete előtt akcióztak hétfőn este a Momentum aktivistái. Az épület előtti járdára azokat az ügyeket festették fel, amelyekkel szerintük foglalkoznia kéne az ügyészségnek az ellenzéki politikusok vegzálása helyett.

Ahogy Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője belekezdett a mondandójába, rögtön megjelentek az épület őrei, de a momentumosok nem zavartatták magukat, elkezdték felfújni a járdára – vízzel lemosható festékkel – azokat a felgyülemlett ügyeket, amelyekkel foglalkoznia kellene a Polt Péter által irányított Legfőbb Ügyészségnek, ha komolyan venné a jogállamot. Cseh Katalin azt mondta: a kaposvári törvényszék egy hasonló ügyben kimondta, hogy a járdára festés a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába esik.

„Orbán stadionja a háza mellett? A rendőri túlórát felírtuk?" – kérdezte társait Cseh Katalin, amikor odalépett hozzá egy rendőr, és igazoltatta, de a háttérben közben nagyban zajlott a festegetés.

A járdára végül egy igen tekintélyes lista került fel: magánrepülőzés, kopaszbalhé a választási irodánál, Paks 2, kamupártok működése, trafikmutyi, Farkas Flórián számonkérése, Kósa Lajos és a csengeri örökösnő esete, letelepedési kötvények, Rogán Antal ingatlanmutyijai, a lakástakarék megszüntetése, Vida Ildikó kitiltása Amerikából, TV2 eladása, a baltás gyilkos kiadatása, Kishantos beszántása, földmutyi, MNB-alapítványok működése, várbeli ingatlanok olcsó bérleti díja, az MTA függetlenségének megszüntetése, Tiborcz és Mészáros Lőrinc meggazdagodása, a CEU elüldözése, hajléktalanok vegzálása, Gundel-menza, Liget-projekt, tao-pénzek, Deutsch Tamás beléptetőkapui, CÖF támogatása közpénzből, ügynökakták, V. kerületi ingatlanmutyik és még sok egyéb más is. 

Frissítés délben: a Momentum Mozgalom a Facebook oldalán osztotta meg, hogy elkezdték letakarítani a Legfőbb Ügyészség előtti járdát a felirataiktól.

Frissítés 15 órakor: Az ügyészség közleményt adott ki, amiben visszautasítják az igazságszolgáltatást ért politikai nyomásgyakorlást. Mint írják, a Momentum akciója köztisztasági szabálysértés megvalósítására lehet alkalmas, mivel a feliratokat vízzel nagyobbrészt el nem távolítható festékkel írták fel.

A politikai akció kapcsán felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ügyészség az Alaptörvénynek és a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, függetlenül eljárva érvényesíti az állam büntetőjogi igényét.

Az ügyészség szerint a politikai akció keretében megemlített ügyek között vannak olyanok, amik nem is tartoznak a hatáskörükbe, ilyen például az Elios-ügy is. A teljes közleményt itt tudja elolvasni.