Orbán: Soros nyíltan uralná az európai intézményeket

2019.01.25. 08:34
  • Soros György az EP-választással nyíltan uralma alá hajtaná az európai intézményeket.
  • Orbán szerint el kell érni, hogy a bevándorlásellenes erők többségbe kerüljenek.
  • A konzultáció nagyszerű magyar találmány, legutóbb is 1,38 millió választópolgár küldte vissza a kérdőíveket.
  • Valamiért a miniszterelnök arról is beszélt, hogy lesz egyszer Magyarországon másmilyen kormány is.
  • A befektetők szeretik Magyarországot, nélkülük nincs növekedés, amelynek két százalékponttal kell nagyobbnak lennie, mint az EU növekedési átlaga.
  • Andy Vajna halálával nagy veszteség érte Magyarországot. Sokan támadták őt életében, de hát a magyar ember már csak olyan, mint az ulti.

Orbán Viktor a magyar találmánynak nevezett nemzeti konzultáció dicséretével kezdte szokásos péntek reggeli, interjúformátumban elmondott nyilatkozatát a Kossuth rádió reggeli műsorában.

„Önmagában az, hogy 1,38 millió ember küldte vissza a konzultációt, az olyan magas szám, amely mellett ne menjünk el szó nélkül." Orbán szerint ez azt jelenti, hogy leült ennyi „család a konyhaasztalnál, elővették a kérdőívet, megvitatták, leírták a véleményüket".

„Nem csak igent vagy nemet, véleményt is tudtak mondani" – állította a nemzeti konzultációról a kormányfő, aki szerint 2008-ban vált világossá, hogy a dolgok Nyugat-Európában rosszabbul fognak menni, ezért szükség van arra, hogy ne csak négyévenként vonják bele az embereket a közvetlen politikába.

Az Európai Bizottság is próbálkozott konzultációval, azt 70 ezren küldték vissza, szóval van hova fölzárkózni"

– ezt nem Orbán mondta, hanem a műsorvezető.

„A legnagyobb támogatottságot a gyerekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség kérdése kapta, de ez egy szívkérdés. Voltak észkérdések” is a konzultációban.  Orbán épp ezért megbízta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, „hogy keretbe foglalja a gyermekvédelem modern kori kihívásait és az arra adható kormányzati válaszokat”.

A műsorvezető ugyan feldobta a labdát, hogy az alkotmányba is érdemes lenne bevenni a családpolitika több elemét, ebben azonban a kormányfő meglepően óvatos volt.

Sőt, arról is beszélt, hogy gondolni kell arra az ESHETŐSÉGRE, hOGY Magyarországon egyszer másik kormány lesz.

„Vannak bizonyos elemei a családpolitikának, amiket érdemes alkotmányos szinten rögzíteni, de túl sok részletet nem rögzítenék, mert ha egy másik kormány jön, amely más irányba menne, nem lenne jó, ha túlságosan korlátozná a terüket az alkotmány."

Ettől még egyértelmű, hogy „ha szükségünk van emberekre, mert fogyunk, akkor családpolitikával kell elérni, hogy a fiatalok több gyermeket vállaljanak, és nem bevándorlással kell megoldani a népesedés kérdését."

Orbán szerint épp ezért jó, hogy „a 2010-es alkotmányos forradalom" után megkétszerezték a családtámogatást. „De ez kevés" – vallotta meg a kormányfő, aki szerint február 10-re a fiatal családosok számára átütő erejű támogatási rendszer kidolgozását készítik el. „Nem lesz olcsó, de nem lehetetlen egy új elem bevezetése, de erről majd februárban fogunk tudni beszélni."

Soros be akarja venni az EU-t

„Mindig elmegyek oda, ahol a magyarok érdekéért, becsületéért kell harcolni, nem szoktam megijedni a saját árnyékomtól, nem először láttam olyat, hogy 300-400 bevándorláspárti képviselő próbál teli torokból lenyomni" – mondta Orbán, megmagyarázva, miért nem megy el ezúttal a Stop Sorossal kapcsolatos, Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásról szóló vitára.

„A mostani vita kampányesemény, nincs tétje, nem kell benne részt venni, ez most egy Soros György-féle szeánsz, választási gyűlés lesz, ahol

a képviselők egy könnyű autodaféra gyűlnek össze. Öt hónap múlva ezek az emberek nincsenek sehol, nem segítem meg a bevándorláspárti európai képviselők választási kampányát."

Orbán a hosszú Soros-fejezetben elmondta: „Soros Györgynek erős képviselete van az Európai Parlamentben. A baloldalnak, amely a bevándorláspártiak fő ereje az EP-ben és a bizottságban, egy Timmermans nevű holland ember a jelöltje, aki Soros György embere. Nyilvánvaló, hogy Soros György nyíltan el akarja foglalni az európai intézményeket. Azzal, hogy Timmermans úr lett a csúcsjelölt, aki egyértelműen Soros György embere, azt jelenti, hogy Soros György bejelentette az igényét az európai intézmények nyílt elfoglalására és uralására." Ezt kell megakadályozni az EP-választáson, és el kell érni, „hogy a bevándorlást ellenző magunkfajta képviselő legyen többségben".

Orbán kizárólag Timmermansról beszélt, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjéről Manfred Weberről – aki szintén megszavazta a Sargentini-jelentést – nem tett említést. A beszélgetésből – ahogyan a brüsszelezős kormánykommunikációból általában – nem derült ki, hogy a jelenlegi Bizottság, „a kifutó modell", épp az Európai Parlamentben legnagyobb frakciót adó EPP támogatásával alakult meg.

Orbán a Soros-tervet is elővette, amelynek hatodik pontja szerint az NGO-knak kell részt venniük a bevándorlás gyorsításában. Az EB ezért támogatja, hogy „háromszor annyi pénzt kapjanak a Soros-féle NGO-k, mint korábban" – mondta Orbán.

Szerinte kizárt, hogy teljesüljön az a brüsszeli terv, amely szerint az EU-s forrásokat a politikai szabadság érvényesülésének mértéke alapján adnák meg a tagországoknak, mert – túl azon, hogy ennek nincsenek világos, objektív paraméterei – ellentétes a jelenlegi szabályokkal. Márpedig a szabályok megváltoztatása nemcsak az EP-n és az Európai Bizottságon, hanem a tagállamokon is múlik.

Ha akarnánk, zuhanna az államadósság

„Fájdalmas volt áttérni a segélyalapú társadalomról a munkaalapúra", de a magyar emberek megcsinálták. Így a befektetők szerint ma Magyarország „a világ tíz legjobb országa közé tartozik".

Ez kell a növekedéshez, túl a növekedést serkentő gazdaságpolitikán, amely Orbán reményei szerint képes a négyszázalékos GDP gyarapodásra, sőt, arra, hogy a növekedése mindig két százalékponttal magasabb legyen az EU átlagánál. 

„Ma a magyar gazdaság képes lenne radikális gyors államadósság csökkentésére.

De akkor kevesebbet tudna a gazdaságfejlesztésre fordítani a költségvetés. Ötven százalék alá is mehetnénk pár év alatt" – mondta Orbán, aki szerint azonban ez azért nem lehetséges, mert a csökkentés mellett a kormánynak kell hogy legyen gazdaságfejlesztő kiadása is.

Őszinte szó a politikai realitásokról

A párbeszéd végére maradt Andy Vajna halála. A műsorvezető felvetette, hogy a filmesek most méltatják a világhírű producert, de „nyolc éve, amikor ön kormánybiztosnak kinevezte, akkor ugyanezek a filmesek tiltakoztak ellene, aláírást gyűjtöttek, hogy írják alá az ellenző ívet. Senkinek nem jutott eszébe, hogy annyit mondjon, elnézést, akkor tévedtünk. Mi a véleménye ezekről a filmesekről?"

„Nehéz nép a mienk. Magyarországon sajnos a közeg nagyon ritkán inspirál minket sikerre. Olyanok vagyunk mint az ulti", amelyben egy valaki eltervez valamit, „a másik kettő pedig összefog veled szemben, hogy ez ne sikerüljön."

„Andy Vajna magasról tett a pártpolitikára: szerette a hazáját, nehéz sorsú, meggyötört családból származó magyar ember volt. A pártpolitika csak annyiban érdekelte, hogy az alkotásnak meglegyenek a feltételei”– mondta a magyar politikai realitásokról meglepően őszinte képet adva. „A leginkább szívbemarkoló 56-os filmünket épp ő alkotta meg." Nagyszerű ember volt, világhírig jutott Magyarországról. Hogy ki mit tett ellene, arról az önvizsgálatot mindenkinek magának kell elvégeznie. „Nem hiszem, hogy ez a miniszterelnök dolga lenne" – mondta a kormányfő.