Fogadásból felmásztak az iskola tetejére, és lerugdaltak mindent, amit értek

2019.01.30. 09:05

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség "kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt" vádat emelt egy 15 éves fiúval szemben, aki 12 éves barátjával fogadásból rongálta meg az iskola tetejét. 

Az ügyészségi közlemény szerint a fiú a 12 éves barátjával az egyik tatabányai általános iskola környékén „felelsz vagy mersz” játékot játszott. Ennek során a vádlott a játék „mersz” részeként azt a feladatot kapta, hogy

másszon fel az iskola tetőszerkezetére, és onnan törje le a szellőző elemeket.

A vádlott ezt követően a társával együtt az iskola épületének tornatermi részénél lévő biztonsági létrán felmászott a tetőre, ahol

  • 4 db ejtővezeték szellőzősisakot,
  • 13 db pára- és salakszellőzőt,
  • valamint 10 db pára szellőzőkupakot

rugdaltak le közösen, a tetőszellőztető műanyag csöveket pedig kitörték. A feladat teljesítését követően a vádlott a gyermekkorú társát a „felelsz vagy mersz” játék részeként arra kérte, hogy a tetőn elhelyezett villámhárító betontartó köveit dobálja le, és törje le a villámhárítót is. A fiú ezt a feladatot is teljesítette.

A precíz összesítés szerint a két fiú a rongálással összesen 189 741 forint kárt okozott.

Az ügyészség a fiatalkorú elkövetővel szemben intézkedésként próbára bocsátást, illetve pártfogó felügyelet elrendelését indítványozta, a fiatalabb fiú még nincs büntethető életkorban. A 15 éves elkövető büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Járásbíróság fog dönteni.