Mi történik a dunai zátonyon veszteglő hajóval?

DMOHA20190130007
2019.02.02. 07:50
Több mint két hete Esztergom közelében vesztegel a román felségjelzésű teherhajó, mely letért a kijelölt útvonalról és zátonyra futott a Kopasz-szigeten. A legénységet már hazaszállították, egy matróznak azonban folyamatosan a fedélzeten kell tartózkodnia. Hónapokba telhet, mire a Duna vízszintje megemelkedik annyira, hogy a jármű folytatni tudja az útját.

Január 17-én futott zátonyra a JESS nevű román felségjelzésű teherhajó Esztergom és Szob között a Kopasz-szigeten, a marinetraffic.com nevű hajózási oldalon az olvasható, hogy egy nappal korábban indult Gönyűről, az úti cél pedig Baja volt.

Az RTL Klub információi szerint elaludt a kapitány, míg az ATV úgy tudja, a legénység bójának nézhetett egy uszadékfát és emiatt tértek le a kijelölt útvonalról. A rakomány nélküli teherhajó nem sérült meg, és nem folyt ki belőle veszélyes anyag a Dunába, a baleset körülményeit jelenleg is vizsgálják. A Budapesti Rendőr-főkapitányság emailes megkeresésünkre azt írta, a víziközlekedési szabályok megsértése miatt indított szabálysértési eljárást.

Az infoesztergom.hu szerint akár még hónapokig a Helemba-sziget közeli zátonyon maradhat a bárka, amikor a baleset történt ugyanis, még szinte teljesen víz alatt volt a homokzátony, mostanra viszont már több mint másfél métert apadt a víz. Az MTI képeiről jól látszik, a hajó vége a levegőben áll, és csak a hajóorr egy kis része lóg a vízbe. Az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól (OVF) úgy tudjuk, legalább két métert kell emelkednie a vízszintnek, hogy a hajó visszakerüljön a vízre és folytatni tudja az útját. 

A hajó román tulajdonosa nem kért segítséget a magyar hatóságoktól, a legénységet és a kapitányt hazautaztatta, egy matróznak azonban a Hajózási Szabályzat szerint kötelező a fedélzeten maradni őrszolgálatot ellátni, nyilatkozta az Indexnek Dorogi Szilvia, az OVF kommunikációs referense.

Hemera Zsolt, az esztergomi Cakumpakk Étterem tulajdonosa múlt pénteken motorcsónakkal meglátogatta a magányos román matrózt, rántott húst és grillcsirkét vitt neki - írta meg az infoesztergom.hu.

"Hallottam, hogy napok óta ott áll a hajó, és gondoltam, biztosan jól esne a matróznak a melegétel" - mesélte Hemera az Indexnek. - "Kedvesen fogadott, beinvitált a nappali helyiségbe, és megkínált egy sörrel. Sokat nem sikerült beszélnünk, mert nem tud angolul, így csak kézzel-lábbal mutogattunk egymásnak. Kellemesen meleg van a hajón, van tévé és konyha, a tulajdonos pedig ellátta megfelelő mennyiségű élelemmel." Úgy tudni, február 10-én fogják leváltani a matrózt, Hemera úgy tervezi, a hétvégén ismét kihajózik a zátonyra.

Borítókép: Mohai Balázs / MTI.