Vádat emeltek a halálkamion embercsempészeivel együtt dolgozó bolgár férfi ellen

2019.02.05. 10:33

Újabb ember ellen emeltek vádat a 2015-ös parndorfi halálkamion ügyében, adta hírül az ügyészség.

Mint ismert, az osztrák rendőrök a magyar feliratú furgon rakterében 71 holttestet találtak, akik között nyolc nő és négy gyerek volt. A menekültek még magyar területen megfulladtak az emberek szállítására alkalmatlan teherautóban. Amikor a csempészek rájöttek, hogy a menekültek megfulladtak, elmenekültek. Négy vádlottra 25 év fegyházat, a többire 4-12 év fegyházat szabtak ki elsőfokon, azonban a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség januárban a büntetések súlyosbítását kérte.

Már javában folyt a per, amikor a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a letartóztatását egy bolgár férfinek, aki a gyanú szerint részt vett a parndorfi tragédiát előidéző embercsempészek nemzetközi bűnszervezetében. A 39 éves bolgár férfi a vádirat szerint 2015 nyarán háromszor anyagi haszon fejében segítette gépkocsik rakterébe zsúfolt menekültek Ausztriába történő eljuttatását. A vádlott Bulgáriában sofőröket is toborzott és Magyarországra hozta őket a menekültek fuvarozására. A férfi ezen kívül úgynevezett előfutóként is közreműködött, ami azt jelenti, hogy a szállítási útvonal biztosítása érdekében figyelte a rendőri jelenlétet és telefonon kapcsolatot tartott az embercsempészekkel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a bolgár férfihez három konkrét embercsempészési ügy köthető. Mindegyikben éjszaka, a zöld határon vették fel az Afganisztánból, Szíriából és Irakból érkező menekülteket.

  • Elsőként Domaszéken 18 embert zsúfolt be egy kocsi utasterébe és csomagtartójába, majd megállás nélkül elvitte őket az ausztriai Nickelsdorfba.
  • Másodszor egy kisteherautó ablaktalan, világítás nélküli, 8 négyzetméteres rakterébe 24 embert zsúfolt be társaival.
  • Harmadik alkalommal, a parndorfi tragédia előtt négy nappal, egy autóban és egy kisteherautóban összesen 40 embert vittek Németországba.

Szerencsére egyik esetben sem történt tragédia, ugyanakkor a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség, a víz, élelem és levegő hiánya, továbbá a hőmérséklet és a páratartalom növekedése jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott a járművekbe zsúfolt embereknek.

Bár a férfi a parndorfi embercsempészek bűnszövetségében vett részt, ügyét elkülönítve kezelik, mivel a tragédiával végződő szállításban nem vett részt. Ellene csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés emeltek vádat és indítványozták fegyházbüntetés kiszabását. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport