Gulyás: Jön a posztkommunista baloldal és az antiszemita jobboldal házasságkötése

2019.02.08. 11:42 Módosítva: 2019.02.08. 11:50

A kormány friss, legfontosabb döntéseit majd Orbán Viktor ismerteti vasárnap az évértékelőn, ide értve a demográfiai döntéseket, mondta a – kivételesen pénteken tartott – kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Hozzátette, hogy ami most történik, az egy döntéshozatali folyamat része. Ennek az alapja, hogy 2010 óta a gazdasági teljesítmény lehetővé teszi a költségvetésnek, hogy növelje a családtámogatásokat és adókedvezményeket mindazok körében, akik a dolgoznak és mellette gyereket nevelnek. Minden részletet a kormányfő mond majd el. Újságírói kérdésre azért elmondta, a 2019-es költségvetést érintik a döntések, és finanszírozhatók az intézkedések akár tartalékból, akár a több bevételből. „Sok mindenre lehet számítani, de ezt a két napot még várjuk ki" – mondta.

A tervezett képviselő kódexet illetően Gulyás azt mondta, az ezt felvető Századvég-tanulmányt nem olvasta. Szerinte a képviselői adathozzáférésről szóló szabályok most rendben vannak. A képviselői viselkedést illetően jelezte: a magyar enyhébb a nyugati szabályoknál, például ha valaki a Bundestagban csinálná azt, amit az ellenzék a túlóratörvénynél decemberben, akkor 30 napig nem vehetne részt a munkában. A házelnök által kiszabott büntetéseket arányosnak tartja, tette hozzá. A képviselői jogkorlátozást nem tartaná szükségesnek, és nem sok értelmét látja etikai kódexeknek, annak van értelme, ami szankcionálható. Az Index kérdésére azt mondta, a kormány nem tervez törvénymódosítást előterjeszteni, a tanulmány nem kormánymegrendeléshez kötődik.

Az Akadémiáról úgy fogalmazott, a terület Palkovicshoz tartozik, ő a sajtóban említett javaslattal nem állt elő a kormánynak. Hogy Gulyás támogatna-e ilyesmit? Nem tudja, mivel nincs konkrét előterjesztés, kevés az információja arról, hogy döntsön. Az a kérdés, hogy a kutatási forrásokat hogyan lehet hatékonyan elkölteni. Palkovics szerint egységes koncepció mellett kell, pályázati formában elkölteni. Eddig nem ez történt. Lehet, hogy MTA egyes részei rosszul járnak, de nem erről az oldalról, hanem hatékonysági oldalról közelítik a kérdést.

Az MTA-t nem akarják átalakítani, intézményhálózatról nincs átalakítási ötlet, mondta az Index kérdésére. A kutatóhálózatoknál finanszírozásbeli átalakítás lehet.

Venezuela-ügyben azt kérdeztük tőle: hogyhogy az amerikai és nem az orosz–török álláspont mellett foglaltunk állást? Gulyás azt mondta, ők a spanyol állásponttal értettek egyet, beszéltek a spanyol néppárttal. Megállapították, hogy még a német–francia álláspontnál is radikálisabbak. Konkrét döntéshozatali helyzetbe kerültek, valakit el kellett ismerni, ezért hoztak döntést, ez nem beavatkozás egy szuverén ország belügyeibe.

Varga István szavairól és Kocsis Máté leveléről a kormánybarát sajtóalapítványt (KESMA) illetően annyit mondott: reméli, hogy a jó tollú újságírók a konzervatív oldalon vannak. A kormánynak nincs dolga a KESMA-val, és a kormánynak nincs köze Varga István lemondásához sem, mondta kérdésünkre.

Pompeo látogatásáról úgy vélekedett, nem kell meglepődni, ha Amerikából támogatott szervezetekkel is találkozik egy amerikai külügyminiszter. Egy esetleges Orbán–Trump-találkozóról szóló kérdésre Gulyás közölte: két szuverén állam vezetőinek találkozóján nincs arról szó, hogy bárki „jegyet váltana a Fehér Házba". Az Index kérdésére, hogy energiapolitikai egyezményről is tárgyalnak-e majd, azt mondta, a magyar kormány örömmel diverzifikálja az energiaportfoliót (= vásárol gázt az amerikaiaktól is), csak az árról kell megegyezni. Mivel Pompeo az orosz és kínai befolyásról is egyeztetni akar, Gulyás kapott kérdést arról is, hogy mi van nálunk a Huaweijel. Azt mondta, ha felmerül olyan információ, ami döntést kíván, például a stratégiai szövetséget illetően, akkor lépnek, de nem merült fel ilyen.

„Gyurcsány Ferencet nem kell komolyan venni" – mondta  a lázadásra buzdító legújabb Gyurcsány-dolgozatra vonatkozó kérdésre. Azt is mondta, nem tudja, hogy Gyurcsányt a politikatudomány vagy más tudományterület alapján kell elemezni.

Paks 2-ben jelenleg benne van bő egyéves csúszás, mondta újságírói kérdésre. A Sodexo-ítélet ellen pedig fellebbeznek. 120 napjuk van erre.

Gulyás bejelentései szerint a kormány a következőkről döntött:

  • a Corvinus PPP-épületét kiváltja, ez 24 milliárdos kiadás. Ezzel egyidejűleg átnézik a PPP-kötelezettségeket, amiket Magyar Bálinttól örökölt a kormány. Olyan felsőoktatási fejlesztésekbe kell kezdeni, amit a meglévő vagyon biztosít, nem hitelek. (A PPP-ről, azaz a meghitelezett magánberuházásokról bővebben itt)
  • Sport-tao: 50 milliárdról a keretet 125 milliárdra emelik. 50 milliárd elég a beruházásra, de működési tao kell még, ezért az emelés.

Gulyás azt mondta, a kormány jóváhagyásával írt levelet Frans Timmermansnak, akire Gulyás szerint személyre szabtak egy jogszabályt, hogy vezesse a „bevándorláspárti" listát, és még fizetést is kap. Ha valaki a magyar EP-delegáció titkárságát vezeti, és a Fidesz listáján csak a 45., akkor is fel kell függesztenie a munkavégzését, mondta Gulyás. Azt is mondta, hogy Timmermans Magyarországra érkezik, egy „házasságkötésre", a posztkommunista baloldal és az antiszemita jobboldal házasságkötésére. Gulyás azt mondta, a választópolgárok lenézése van emögött. Nekik kell minősíteni, szerintünk ez minősíthetetlen". Nemrég olyan mondatok miatt mentünk ki tüntetni együtt, mint amit most Karácsony mondott, közölte. Most már nemcsak elfogadja a baloldal, hanem át is veszi ezt a beszédet, tette hozzá. (Karácsony azt mondta a Hír TV-ben sokadszori újságírói kérdésre egy interjúban, hogy nem náci dolog, ha valaki listázná a zsidókat.)

A Hír TV kérdésére a miniszter azt mondta: pár éve Karácsony Gergely is azon a véleményen volt, hogy azonnal távoznia kellene a közéletből, aki ilyeneket mond. „Én az akkori Karácsony Gergellyel értek egyet."

A miniszter arról is beszélt, hogy a következő időszak legfontosabb feladata az uniós költségvetés elfogadása lesz, két irányba haladhatunk, júniusban lehet döntés. 1. Ha mindenki annyit fizet be, mint eddig, akkor a britek miatt kevesebb lesz az összbevétel. Ekkor olyan arányban csökkenjen minden, amilyen arányban a britek befizetései hiányoznak. Ez nagyjából 10 százalékos csökkenés lehet. 2. Növelni a befizetéseket. Magyarország erre készen áll. Így végeredményben a torta nem lesz kisebb. Mindkét út legitim, mondta Gulyás. A V4-ek egy dolog ellen tiltakoznak: hogy a brit kilépésből következő negatívumoknál nagyobb negatívum legyen az új költségvetésben. Ez elfogadhatatlan, így a jelenlegi tervek is elfogadhatatlanok, tette hozzá.