Siófokon 98 km/órás szélvihar volt

2019.02.12. 06:26

Kora reggeltől egyre nagyobb területen válik viharossá az északnyugati szél (nagyjából a Békéscsaba-Balassagyarmat vonaltól nyugatra és északkeleten). A széllökések erőssége általában 65-80 km/h között alakul, de a hegyekben és Sopron környékén akár ennél is nagyobb 85-95 km/h körüli lökések is előfordulhatnak, írta előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Időkép cikke szerint több mérőpontjuk is 90 km/óra feletti lökéseket rögzített az elmúlt 24 órában. Siófokon 98 km/órás, a Kendig-csúcson 95, Sopronban 93, Gárdonyban pedig 90 km/óra volt a legerősebb széllökés sebessége.

A szél miatt rendesen felkorbácsolódott a Balaton vize is:

A szélnek egyébként jótékony hatása is volt, az Időkép szerint jelentősen csökkent a légszennyezettség az országban, a szálló por koncentrációja országszerte alacsony.

Kedden egyébként a viharos szél mellett felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, szórványosan záporral, hózáporral. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 6 fok között valószínű. Késő estére +2 és -5 fok közé hűl le a levegő. Napközben elszórtan zápor, hózápor előfordulhat.

A légmozgás várhatóan az esti óráktól mérséklődik, a következő napokban inkább már csak élénk, csütörtökön a Dunántúlon helyenként erős lökések kísérhetik, de a mostanihoz hasonló szélviharra már nem kell számítani.

A folytatásban lassú melegedés kezdődik, míg szerdán 2-7, addig pénteken már 4-12 fokra kell számítani.