Már dolgozik rajta az Emmi, hogy a szülők díjmentesen a kórházban maradhassanak a gyerekük mellett

2019.02.13. 11:43

Kedden az alapvető jogok biztosa közleményben jelentette be, hogy eredménye lehet annak a jelentésének, amit még decemberben adott ki a kórházban gyermekeikkel maradó szülők helyzetéről. Akkor az ombudsman kimondta, hogy a kórházak nem kérhetnek díjat ezért a szülőktől, továbbá hogy felkérte az Emmit arra, dolgozzon ki jogszabályt, ami részletesen szabályozza ez a kérdést. Székely László bejelentette, az Emmi egyetértett a megállapításával, és ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére is.

Az Emmi szerdán közölte,

megkezdték az elhelyezés körülményeit, komfortfokozatát rögzítő általános szabályozás kidolgozását.

Ugyanakkor közölték azt is, hogy az érintett kórházak esetében már eddig is jelentős összeggel támogatták a gyermeküket kísérő hozzátartozók elhelyezését. Jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosítja a 14 év alatti gyerekek hozzátartozói, a szoptatós anyák és a fogyatékkal élők kísérői számára a kórházban tartózkodás feltételeit. 2018-ban ezt az ellátást több mint 44 000 hozzátartozó vette igénybe, amire az állam összesen 621 millió forintot költött.

Székely László tavaly év végi jelentése szerint súlyosan aggályos, hogy jogszabályi minimumstandard hiányában az egészségügyi intézmények maguk dönthetnek a kórházi tartózkodás körülményeiről. Ez  igen tág mozgásteret ad a kórházaknak ahhoz, hogy saját hatáskörben, a betegellátás zavartalanságának fontosságára hivatkozva különböző korlátozásokat alkalmazzanak.

Meglátása szerint a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni, akkor sem, ha a szülő nem vesz igénybe térítési díjas, magasabb szintű szolgáltatást, mint például az ágyhasználat vagy külön szoba. A térítésmentes szülői elhelyezés körülményeire vonatkozó minimumszabály hiánya éppen ennek a jogosultságnak az érvényesülését gátolja. A biztos megállapította: ellentétes a törvényi rendelkezésekkel, ha a kórházi házirendekben engedélyhez, térítési díj fizetéséhez kötik a szülők benntartózkodását.

A jelentés rögzíti, hogy

az egyenlő bánásmód követelményét sérti az apák és más férfi hozzátartozók teljes vagy részleges kizárása a kórházi benntartózkodás lehetőségéből.