Vona: Ha Kovács Béla kém volt, miért nem csaptak le rá?

2019.02.15. 08:49

Vona Gábort, a Jobbik volt elnökét is meghallgatták a KGBéla néven elhíresült Kovács Béla EP-képviselő ügyében, mellette Szávay Istvánt, a párt egykori országos alelnökét és Szabó Gábor volt pártigazgatót is tanúként hallgatták meg csütörtökön, olvasható a Magyar Nemzet beszámolójában. 

Kovácsot az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint uniós költségvetési csalással vádolják, mert a vád szerint EP-képviselőként három gyakornokot foglalkoztatott úgy, hogy azok meg nem dolgoztak Brüsszelben, és így összesen 21 ezer euró vagyoni hátrányt okozott az uniós büdzsének. 

Vona elmondta, nem tudott arról, hogyan alkalmazzák gyakornokaikat a Jobbik európai parlamenti képviselői, a szomszédos államok magyarlakta területein nyitott irodák költségét pedig nem a párt, hanem az EP állta, és a gyakornoki rendszerrel kapcsolatos visszássággal egyszer sem keresték meg őt.

Arról is beszélt, hogy a sajtóból értesült arról, hogy Kovács más államok politikusaival, tisztségviselőivel, diplomatáival konspiratív módon is tartotta a kapcsolatot. Vona szerint nem normális, ha egy képviselőjük a pártelnökség tudta nélkül konspiratív kapcsolatokat tart fenn külföldi diplomatákkal, de szerinte érzékeny határ fut azon ügyek között, amelyekről be kell számolni és amelyekről nem.

A párt korábbi vezetői elmondták, tudták, hogy Kovácsnak kiváló orosz kapcsolatai voltak, de kémkedésről nem volt információjuk. "Amennyiben kém volt, miért nem csaptak le rá? Elfoghatták volna az orosz kapcsolatát is" - mondta ezzel kapcsolatban Vona. 

Kovács Béla a napokban arról nyilatkozott, hogy ez az utolsó ciklusa az EP-ben, ugyanis nem indul újra az idei választáson. Az üzleti életben folytatja, és elsősorban Üzbegisztánra fókuszál.

(MTI, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)