Előre rettegnek az álomvölgyiek az M0-s forgalmától

D  TT20130712044
2019.02.19. 05:16
A kormány legújabb, módosított tervei a főváros térségében először meglepték a helyieket, aztán felkavarták az állóvizet. A leghangosabban most a tinnyeiek tiltakoznak, ugyanis jó esélyük van arra, hogy néhány éven belül hatalmas forgalmat kapjanak a nyakukba.

Mielőtt még bárki legyintene, hogy az M0-s még véletlenül sem megy Tinnye és a mellette fekvő Álomvölgy felé, jó tudni, hogy az új tervek szerint a nyugati M0-szakasz helyett építendő autóutak kerülőjét errefelé lehet majd levágni. Az óhatatlanul megnövekvő forgalom ellen kezdtek most jó előre tiltakozni a tinnyeiek, de érintettek még Piliscsaba, Pilisvörösvár lakói, azaz több mint húszezer ember.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a legfrissebb prioritások szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a közeli jövőben megépül az M0-s nyugati szakasza. Most úgy néz ki, hogy ehelyett új út lesz M100-as néven, az M1-es autópálya és Esztergom között, legalábbis ez olvasható ki a Magyar Közlöny december 28-i számában megjelent, átdolgozott útfejlesztési tervekből. 

Az M100-as és az időközben a Budapest és Kesztölc között szintén épülő, a 10-es utat kiváltó M10-es zárná tulajdonképpen a körgyűrűt a nyugati szakasz helyett, ami által nem kör, hanem inkább zsák alakja lenne, és nem végig M0-snak hívnák. Eközben a tervek szerint megépülhet még az M0-s északi szakasza is, az M10-es és a Szentendrei út között, tehát az autópályán nyugatról keletre (vagy az ellenkező irányba) tartóknak megnyílna egy folyosó, és nem kellene dél felé hatalmasat kerülni Budapest alatt.

Az M100, az M10 és az M0 északi szakasz tervezett nyomvonala
Az M100, az M10 és az M0 északi szakasz tervezett nyomvonala
Fotó: Tinnyei Régió Munkacsoport / Facebook

A tinnyeiek problémája ott kezdődik, hogy a kelet–nyugati forgalom az M100-as és az M0-s északi szakasz megépülte után (ezek a tervek szerint 2022–23 körül lehetnek átadva) megindul majd Budapest felett, de nyilván a legtöbben nem mennek fel Kesztölcig, hanem már lentebb, Tinnyénél levágnák az utat. 

A hivatalos tervekben persze számítanak erre, és kiépítenének itt egy Tinnyét elkerülő utat. De az sem megoldás a helyiek szerint, mert az út elvágna a településtől két településrészt, Királyvölgyet és Mediterrán-völgyet, és a házakhoz is túl közel lenne. Kicsit arrébb, Piliscsabánál a Garancstető házai járnának hasonlóan, a beruházás ráadásul negatívan érintené a Budai Tájvédelmi Körzetet is. Az elkerülő kiegészítő útja pedig az Álomvölgy lakóparkra vezetné a forgalmat.

A fenyegető helyzetet a Tinnyei Régió Munkacsoport infoanimációja látványosan és érthetően foglalja össze:

A tinnyeiek tehát azt kérik az útépítőktől, hogy ne feledkezzenek meg az M10 építéséről, ezzel párhuzamosan védjék le a mostani 10-es utat a megnövekvő tranzitforgalomtól (azaz felejtsék el az ide tervezett elkerülő utakat), valamint vezessenek be helyi korlátozásokat is a két autóút közé eső településeken. Nehogy valakinek kedve támadjon mégis az utat levágni a rövidebb utat kereső navigációs szoftverek ajánlatai szerint.

Ez utóbbi erősen emlékeztet a gellérthegyiek követelésére, akik a navigációs applikációk elterjedése óta szenvednek jelentős pluszforgalomtól, csakhogy Tinnyénél, úgy tűnik, előbb ébredtek.

Az M10 mielőbbi elkezdésében térségi konszenzus van

Krix Lajos, Tinnye polgármester lapunknak elmondta, hogy a település körüli útfejlesztésekről évek óta tart a huzavona. Most éppen fellángolt a vita, több oldalról is feltüzelik az embereket, de már két lakossági fórumot is tartottak az ügyben, kezdenek kitisztulni a dolgok.

A polgármester szerint Tinnye aktuális problémája a települést átszelő 102-es út forgalma. Ezen segítene a megépítendő M100-as út, de annak átadása még messze van. Addig is forgalomtechnikai eszközökkel (zebrával, jelzőlámpával) igyekeznek csillapítani a forgalmat. Közölte, hogy a régió polgármestereivel (Piliscsaba, Pilisvörösvár) az M100-assal egy időben megépülő M10-es útért lobbiznak, mert ha a három új út (M0-észak, M10, M100) más-más időben fejeződik be, az előre nem látható kellemetlen forgalmi szituációkat okozhat. Mindazonáltal nem tart a forgalom jelentős mértékű átterelődésétől akkor sem, ha megépülnek ezek a főutak, és az átvágni szándékozó teherforgalmat is ki lehet majd tiltani a tinnyei utakról. a véleménye szerint.

Hogy a térségbeli útfejlesztés nemcsak Tinnye problémája, azt a pilisvörösvári TEVÖ egyesület napokban indított aláírásgyűjtése is mutatja. A kellő számú aláírás összegyűlése után petícióval fordulnak Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárhoz. A petíció lényege, hogy az M10 teljes, azaz Kesztölcig tartó szakasza egy időben vagy a tervezett M100-as út és az M0 északi szektora előtt épüljön meg.  

Ugyanis az M0 autóút északi szakaszának megépülése - míg az M0 nyugat meg nem épül, márpedig az egy darabig nem épül - az egész térségben drasztikus forgalomnövekedést fog okozni, ami számítások szerint a 10-es főút jelenlegi, már most is elviselhetetlen 23000 autó/nap terhelés 50-60%-os emelkedését is jelenti majd.

Az ügyben keressük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t is, figyelembe tudják-e venni a helyiek javaslatait.

Borítókép: A Pest megyei Piliscsaba látképe a 10-es út feletti gyalogos felüljáró felől MTI Fotó: Kovács Attila