MTVA-botrány: a Legfőbb Ügyészség is elutasította az ellenzéki képviselők panaszait

2019.02.20. 09:20

Egy hónapja jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy az MTVA-székháznál december 16–17-én történt események miatt érkezett ellenzéki feljelentéseket megvizsgálták, de elutasítják. Ugyanakkor az MTVA által tett feljelentések miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el. Az ellenzéki képviselők ezután a Legfőbb Ügyészséghez fordultak jogorvoslatért, azonban szerdán kiadott közleményük szerint ők is elutasították a panaszokat, mondván azok alaptalanok. 

Mint ismert, a köztévé Kunigunda útjai székházába ellenzéki képviselők jutottak be, akik szerették volna beolvastatni az ötpontos követelésüket. A tucatnyi képviselőnek azonban nem sikerült sem a tévés vezetőkkel beszélniük, sem pedig a stúdiókhoz közel jutniuk, mert a köztévé biztonsági emberei nem engedték őket szabadon mozogni az épületben. Végül a független Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az őrök kidobták az épületből, a DK-s Varju Lászlót pedig leteperték.

A Legfőbb Ügyészség most azt írja, hogy az ellenzéki képviselők sérelmezték, hogy a határozat nem tartalmazta, milyen magatartást tanúsítottak, és kétségbe vonták a határozat azon jogi megállapításait is, mely szerint az MTVA közérdekű üzem, a képviselők ott nem folytattak jogszerű eljárást, illetve a biztonsági őrség jogszerűen lépett fel velük szemben.

A Legfőbb Ügyészség úgy vélte, hogy 

  • az MTVA székházban tartózkodó országgyűlési képviselők a köztévé műsorában a saját és a velük a helyszínre együtt érkező tüntetők politikai követeléseit akarták beolvasni vagy beolvastatni. Ennek érdekében jogalap nélkül be akartak jutni a szerkesztőségekbe, a stúdiókba és az azokhoz tartozó vezérlőkbe. A képviselők szándéka tehát nem a felvilágosítás kérésre irányult, nem jogszerűen jártak el, akciójuk politikai jellegű volt, így őket a fokozott büntetőjogi védelem nem illette meg.
  • A Fegyveres Biztonsági Őrség a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, a képviselőkkel szemben alkalmazott testi erővel történő kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. 
  • A képviselők állításával szemben, nem tekinthető jogtalannak, hogy a helyszínen tartózkodó rendőrök az MTVA székházába nem mentek be. Az országgyűlési képviselők jogszerűtlenül, képviselői jogosultságukkal visszaélve jártak el, ebből következően a fegyveres biztonsági őrség velük szemben jogszerűen intézkedett. Ezért a rendőri intézkedésre alapot adó, országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja nem merült fel. 
  • A Büntető Törvénykönyv szerint közérdekű üzemnek tekinthető az elektronikus hírközlő hálózat. Mindezek működésének jelentős megzavarása bűncselekmény.
  • A panaszokban írtakkal ellentétben, a feljelentést elutasító határozat részletesen tartalmazza, hogy az MTVA épületében tartózkodó képviselők közül ki lépett fel támadólag a biztonsági őrség tagjaival szemben, és mindennek során pontosan milyen magatartást tanúsított. A határozat – a panaszban foglaltaktól eltérően – nem kelti azt a látszatot, hogy minden, az MTVA épületében tartozódó személy támadólag lépett volna fel.

A Legfőbb Ügyészség megállapítása szerint a feljelentést elbíráló Központi Nyomozó Főügyészség jogi álláspontja megalapozott volt, ezért a panaszokat elutasították, ugyanakkor tájékoztatták a képviselőket, hogy pótmagánvádlóként még van lehetőségük jogorvoslatra. 

Az ellenzéki képviselők már a Központi Nyomozó Főügyészség elutasító határozata után közölték, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. A bíróság befogadta a 13 képviselő beadványait, ami értelmezésük szerint azt jelenti, hogy megfontolásra érdemesnek tartják a benne foglaltakat.

Frissítés 13:45-kor: Szél Bernadett a Facebook-oldalán jelentette be, hogy pótmagánvádat nyújtanak be az ellenzéki országgyűlési képviselők, miután a Legfőbb Ügyészség elutasította panaszaikat az MTVA-székháznál tavaly decemberben történtek ügyében. Szél szerint 

az ügyészség úgy hozott politikailag motivált döntést, hogy nem végzete el dolgát, érdemi nyomozás nem volt, de mi a minket képviselő TASZ-szal egyeztetve pótmagánvádat nyújtunk be, azaz gyakorlatilag mi folytatjuk le a nyomozást, átvesszük az ügyész szerepét és magunk visszük bíróság elé az ügyet. Erre 60 napunk van.