Akár emberölés előkészülete is lehet Pásztor Anna énekesnő zaklatása

65C922EC-9C70-4B99-A37C-9CBF2E6BA2BB
2019.02.21. 11:32

Folytatódott csütörtökön annak a férfinak a pere, aki a vád szerint hónapokig üzenetekkel zaklatta Pásztor Annát, aki azt mondja, 

a férfi ÖSSZESEN 196 OLDALNYI LEVELET küldött neki. TÖBBEK KÖZÖTT AZZAL FENYEGETTE ŐT, HOGY EGYMÁS UTÁN ÖLI MEG A CSALÁDJA ÉS A ZENEKARA TAGJAIT.

Végül tavaly augusztusban egy késsel a cipőjében próbált meg az Anna & the Barbies énekesnőjének közelébe férkőzni a zenekar Budapest Parkban adott koncertjén, a biztonságiak fotója alapján emelték ki a tömegből, majd átadták a rendőrségnek.

Bár az ügyben már csütörtökön ítéletet mondtak volna, a bíró szerint az ügy már nem csak zaklatás, hanem emberölés előkészültének is minősülhet, ezért azt átteszik a Fővárosi Törvényszékre.

A csütörtöki tárgyalás nagy médiaérdeklődés mellett zajlott a Pesti Központi Kerületi Bíróság kis tárgyalótermében. A dunaszerdahelyi vádlott, P.J. nem volt jelen személyesen a tárgyalóteremben, csak távmeghallgatással, az előzetesből, egy tévén keresztül beszélt. 

A zaklatással vádolt férfi a tárgyalás elején a bíró, dr. Makranczi Zita kérdéseire válaszolva azt mondta,

Az az egy biztos, hogy nem akartam bántani senkit, főleg nem egy nőt, egy édesanyát.

A bíró felolvasott néhány zaklató üzenetet, mint például "megkeressük a hét torony gyenge pontját", "jaj, a legyőzötteknek", "a kegyelemdöfés gyors lesz, te is karban leszel tartva", mire a férfi azt mondta: mindez csak játék volt. A kegyelemdöfés szó alatt pedig a szexuális behatolást értette. Az üzenetek különféle szójátékok, metaforák, szimbólumok, képekhez társított sajátos képzetek és gondolatok, amiket a férfin kívül nehezen érthet meg más. Így például fotót küldött az énekesnőnek egy döglött macskáról, amihez Egyiptomot csatolta, egy máglyához pedig Jézus szívét, amit tüzel. Azt is mondta, ő csak egy konkrét választ akart kapni, belegyezést vagy elutasítást, de ezt szerinte nem kapta meg.

A  férfi azt valotta, csak akkor vette tudomásul, hogy nincs esélye Pásztor Annánál, amikor már a fogdában ült.

A bíró ezután Pásztor Annát hallgatta meg, aki azt mondta, ha valamelyik rajongója üzenetet ír neki, akkor mindig válaszol, mert a szeretet életfilozófiájának tartja. A vádlott dalszövegeket írt neki, amikben betűk voltak kiemelve, de az énekesnő nem tudott bennük értelmet találni. Néhány kapott üzenetet az énekesnő fel is olvasott:

Közelebb költöztem Budapesthez, szűkül a kör. Drágán add az életed. 

Sorra veszem a zenekart, szerzek szövetségeseket, nincs visszatáncolás.

A vádlott barátaitól azt hallotta, hogy a férfi csak negyven éves koráig akar élni, akkor meghalni, lehetőleg az énekesnővel együtt, "végső egyesülésben", bár ezt a férfi tagadja.  A rengeteg üzenet után a nő többször mondta neki, hogy hagyja ezt abba, le is tiltotta, de nem volt eredménye. Pásztor Anna csütörtökön a bíróságon is határozottan elutasította a férfit.

Így volt minden, ahogy Anna mondta, de tényleg csak a jószándék és a szeretet vezérelt. Én nem a halálát kértem, hanem az életét

- reagált a férfi Pásztor Anna szavaira, és többször is elismételte, hogy higgye el mindenki, ő nem akart rosszat. Azt mondta, negyven éves korára csak megfelelő partnert akart magának találni,

a koncerten pedig csak a nő pillantását akarta elkapni, utána hazament volna.

1B71CB98-1CA2-4ECE-9318-2E77BFE663AC
Fotó: Ajpek Orsi

Az Anna & the Barbies menedzserét is meghallgatta a bíróság, aki azt mondta, a koncert háromnegyedénél szóltak ki a Budapest Park biztonsági emberei, hogy a férfit megtalálták a tömegben, és elfogták.

Fénykép alapján emelték ki a tömegből

Pásztor Anna a koncert után egy élő Facebook-videóban mesélt a férfiról, aki hosszú ideje bombázta őt szerelmes üzeneteivel a privát Facebook-oldalán. "Körülbelül egy éven keresztül írogatott nekem, hogy mennyire szeret, és hogy a szerelmét így fogja beteljesíteni" – mondta a videóban az énekesnő, aki hiába kérte a férfit, hogy hagyja békén, az nem szállt le róla.

Ugyanezt megtette a kedvesem is. Elmondtam, hogy kétgyermekes anyuka vagyok, és nem érdekelnek a kapcsolatok, nem szeretnék senkivel semmilyen kapcsolatba lépni.

Pásztor Anna szerint egy alkalommal a rajongó a vérével üzent neki. „Ez az ember megvagdosta magát, összecsöpögtetett egy asztalt a saját vérével, és amivel megvágta magát, az valami konzervtető volt, arra volt ráírva: Kezdjetek el élni!", mondta.

A zaklató azután sem állt le, hogy az énekesnő letiltotta őt, még négy másik profilról jelentkezett nála.

A koncert előtt a biztonsági szolgálat minden ügyeletben lévő tagja kapott egy képet a férfról, ez alapján találták meg őt a csaknem ötezer néző között, még a koncert első felében. A férfi a második sorból nézte a koncertet, de amikor észrevette, hogy kiszúrták a biztonságiak, eltűnt, és egy másik pólóban tért vissza. Elfogása után a biztonságiak átadták őt a rendőröknek, akiket még előzőleg értesítettek, így a Budapest Park környékén járőröztek. 

A zaklató ezután előzetes letartóztatásba került, és a börtönből adott interjút a Blikknek. Ebben azt állította, hogy nem akarta bántani az énekesnőt, és a kést sem azért csempészte be a koncertre, hogy kárt tegyen bárkiben. Azt is mondta, hogy

ő nem zaklató, csupán szerelmes.

"Csak azért volt nálam kés, mert nincsenek fogaim, s úgy tudok enni, hogy az ételt pici darabokra vágom. Sosem tudnék kárt tenni Annában, hiszen szeretem. Még most is. A szerelem nem múlik csak úgy el.

Egyszer sem írta, hogy hagyjam békén, vagy hogy nincs esélyem. Csak végül egyszer a nyáron. Akkor döntöttem el, hogy elmegyek a koncertjére, és utána vége. Elfogadom, hogy nem leszünk egy pár. Megígérem neki, ha kiszabadulok, akkor sem keresem soha többé.

Pásztor Anna minderre azzal reagált, hogy ő sosem  volt nyitott a férfi üzeneteire, és eleinte csak azért válaszolt neki, mert nem akarta megbántani.

A rajongó ugyanebben az interjúban azt is mondta, azonnal beleszeretett az énekesnőbe, amint meghallotta énekelni.

Azt gondolom, én vagyok a másik fele, mellettem lehetne igazán boldog. Én a nőt látom benne, a lelket, aki nem boldog úgy, ahogyan él.

A férfit egy igazságügyi elmeszakértő is megvizsgálta. Erről ő maga azt mondta, "bolond vagyok,  de ez így jó nekem, sosem akartam unalmas, átlagos lenni. Nem tudom pontosan, mit állapított meg az orvos, de nem is érdekel. Nem akarom kihúzni magam a büntetés alól".

A  Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi közleményében azt írta, a férfi  kóros elmeállapotban, paranoid személyiségzavarban szenved, ez pedig közepes fokban korlátozta őt cselekménye következményeinek felismerésében.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)