Büntetni fogják a hálapénzes betegek előresorolását a várólistákon

2019.03.02. 10:07 Módosítva: 2019.03.02. 10:20

Áprilistól büntetik azokat a kórházakat, amelyek nem a lehető legkorábbi időpontot adják a betegeknek a várólistán, írja a NépszavaA Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szeretné megakadályozni, hogy a betegek hálapénz fizetése ellenében kerülhessenek előbbre a sorban. 

A NEAK honlapján vezetett nyilvános várólistákon már nem csak azt lehet látni, hogy egy-egy orvos, illetve intézet műtéti kapacitása szerint mikorra sorolható be legkorábbra az adott beteg, hanem azt is, ha valaki ennél későbbi időpontot ad a páciensének.

Áprilistól az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap és a rendszer nem is engedi majd beírni az esetet. Ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki, amíg tisztázódik, mi okból történt ez a változás.

Ha szakmailag indokolt az eset, például romlott a beteg állapota, akkor nem lesz szankció. Ha nincs megfelelő indok az előre sorolásra, akkor a biztosító nem fizet, és kb. 40 ezer forintra bünteti a kórházat. Hasonló eljárásra számíthatnak azok is, akik a bejegyzett időpontban sem végzik el a beavatkozást.

A NEAK honlapján egy gerincműtétnél jelenleg is látható mínusz egy napos maximális várakozási idő, hoz egy példát a lap. Ez azt jelenti, hogy a pácienseket meg kellett volna műteni de az operáció valamiért elmaradt.

A jövőben ez sem maradhat büntetlenül. A szolgáltatónak 48-72 órán belül meg kell indokolnia a műtét elmaradását. Az ilyen esetek akkor fordulnak elő, ha nincsenek műthető állapot a beteg, vagy a páciens nem jelent meg a műtétre, esetleg máshol már megoperálták.