A Fidesz megpróbálja Dobrev Klárát összemosni egy bolgár büntetőüggyel

index-11
2019.03.07. 10:13

A kormány médiájának egyik központi témája Gyurcsány Ferenc feleségének, Dobrev Klárának kapcsolata egy Interpol által körözött, majd a napokban elfogott bolgár bankárral. Már tavaly év végén elővették a témát -  éppen  a Gruevszki-ügy idején -, ám mióta Dobrev Klára bejelentette, hogy ő vezeti a DK EP-listáját, azóta lett fontosabb, hogy az Altust akkor vezérigazgatóként vezető Dobrev milyen kapcsolatot ápolt a bankárral, sőt, annak feleségével.

Fideszes politikusok is elkezdtek erről most újra beszélni, a fideszes sajtó azonban ezzel párhuzamosan sorra veszíti el a pereket az erről szóló cikkekkel kapcsolatban. Megpróbáltuk összeszedni röviden, mit lehet tudni erről az egészről.

Kóka János üzletember, korábbi SZDSZ-es gazdasági miniszter egyik vállalkozása a Cellum Global mobilfizetési szolgáltatásokat fejlesztő cég. A Cellum sok éve működik, Magyarországon, itthon a legnagyobb cégek az ügyfelei, a Cellum dolgozik az OTP-nek, az Erstének, a Mastercardnak, a Telenornak, illetve a Magyar Telekomnak is. Kóka pedig hol Orbán 120 fős delegációjával utazik a Közel-Keletre, hol Szijjártó Péter külügyminiszterrel utazik Szingapúrba: logikus célja, hogy az üzlet nemzetközi piacon is terjeszkedjen.

Nyelvismeret, helyismeret

A cég terjeszkedésének egyik célpontja Románia és Bulgária volt 2010 környékén, és Kóka János  a Magyar Narancsnak adott interjújában 2015-ben mondta el, hogyan jött képbe a Gyurcsány-féle Altus, annak leányvállalata és az azt vezérigazgatóként vezető Dobrev Klára:

"Dobrev Klára – lévén édesapja bolgár származású, és ő maga is kiválóan beszéli a nyelvet – Bulgáriában komoly hely­ismerettel és üzleti kapcsolatokkal rendelkezik, ezért őt kértem meg, hogy a bolgár piacon nézzük meg, milyen lehetőségeink lennének. Az első tervünk az volt, hogy Romániában és Bulgáriában indulunk el, Magyarországról ez a két ország tűnt a két leggyorsabban megnyerhető piacnak.

Míg Romániában máig nem sikerült elindulnunk szolgáltatásainkkal, addig Klára remek üzleti érzékkel vitt el minket olyan potenciális partnerekhez, akik közül az egyik végül befektetett a Cellum helyi cégébe. Minthogy start­up vállalkozásról volt szó, abban állapodtunk meg, hogy a tanácsadói díjat részvényben fizetjük. Így lett az Altus tulajdonos a leányvállalatunkban."

Végül tehát Dobrev Klárával együtt megkerestek 8-10 olyan piaci szereplőt Bulgáriában, akik érdekeltek lehetnek az ilyen mobilfizetős technológiában, így keresték meg a legnagyobb bankokat is. Végül a Corpbanknak tetszett az ötlet, megállapodás lett belőle, alapítottak rá egy céget, amelyben tulajdonos volt a bank, egy tanácsadó cég, ami szintén ennek a banknak a tulajdonában volt, a Cellum és az Altus is. Erről a Heti Válasz számolt be többek között 2012-ben.

A Cellum Bulgária 2012-ben alakult meg, a Cellum Global a mobilfizetési technológiáját és know how-ját, míg a bolgár partnerek a pénzt és a helyismeretét adta - írta a régi Figyelő még 2012-ben. A cikk pont erről a bulgáriai terjeszkedésről írt, amiből még az is kiderül, hogyan vágott bele a bolgár bankár az üzletbe:

én még soha nem kötöttem úgy üzletet, hogy én adom a pénzt, én adom a piacot, és kapok egy bizonytalan jövedelmezőségű szoftvert. De tudja mit, szeretném megalapozni a jó kapcsolatokat Magyarországgal, legyen!

- idézi Vaszilevet a cikk az egyik első Kókáékkal való tárgyalásról. 

Az üzlet megkötése miatt nyilván találkoznia kellett Dobrev Klárának és Kóka Jánosnak a bolgár bankárral, de nagyon valószínű, hogy a továbbiakban a rendszer kiépítését, a technikai részleteket nem a bank tulajdonosával, hanem a menedzsmenttel kellett egyeztetniük.

A Cellum Bulgária létrejött, elindult, a rendszert lefejlesztették, meglettek az első ügyfelek is; taxitársaság, telekommunikációs cég, ám a bank csődbe ment, azt bezárták. Jelenleg is felszámolás alatt áll, így nyilván Cellum Bulgária is ebben az állapotban van. Úgy tudjuk, a zárolt számlával végül Kókáék, Dobrevék százezer euró körüli összeget buktak, a céget azóta sem sikerült felszámolni, mivel az abban egyébként 10%-ban tulajdonos bank felszámolása a mai napig nem zárult le teljesen.

Bankcsőd és nemzetközi körözés

A Corpbank 2014-ben botrányos körülmények között ment csődbe, amivel párhuzamosan nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Cvetán Vaszilev, a szófiai székhelyű Corpbank többségi tulajdonosa ellen. A férfit a hírek szerint a napokban fogták el Belgrádban.

A férfival szemben sok vád felmerült, ezek többek között a következők: gyakorlatilag kirabolta a bankot, 600 milliárd forintnyi vagyont tett magáévá, a bankot szándékosan vitte csődbe, illegálisan finanszírozott egy bolgár pártot, sőt, egy médiatulajdonos azzal is megvádolta, hogy a bankvezér meg akarta öletni őt. A férfi felesége szintén körözés alatt áll, vele szemben is felmerültek vádak, például, hogy a bankból ellopott pénzt ő fektette svájci ingatlanokba.

A kormánymédiának ez a helyzet - súlyos dolgokkal vádolnak és köröznek egy bankvezért, akinek bankjával vagy egy közös cége Gyurcsány Ferencék cégének - nyilván tökéletesen kapóra jött: már az országgyűlési választások előtt is ütötték vele Gyurcsányt, de a közelgő EP-választás miatt, és amiatt, hogy Gyurcsány Felesége, Dobrev Klára vezeti a DK EP-listáját, Dobrevet kezdték el ezzel támadni.  A fideszes politikusok is ezzel kampányolnak: Deutsch Tamás olyanokról beszél, hogy Dobrev azért indul az EP-választáson, mert az azzal járó mentelmi jog még jól jöhet az ügyben. 

A fideszes média termékei ellen ugyanakkor Dobrev már tucatnyi pert megnyert.

A kormányközeli média több dologgal is előjött a közös cég, és a bankár körözése miatt. A többi között azt írták, Gyurcsány baráti viszonyt ápol a bankárral, Gyurcsány feleségének, Dobrev Klárának pedig egyenesen barátnője a bankár szintén körözött felesége. A beszámolókban többször úgy írtak a bolgár-magyar közös cégről, mint valami titkos, illegális bizniszelésről, és folyamatosan azt a kérdés lebegtetik, hogy a bolgár bankár által a vád szerint lenyúlt pénzből vajon mennyi juthatott Gyurcsányéknak.

A fideszes média sorban bukja a pereket

A 888, a Ripost és a Lokál - van, amelyikkel szemben még csak első fokon, van, amelyikkel már jogerősen - ellen pert nyerve a lapoknak azt kell helyreigazítaniuk, hogy valótlanul híresztelték, a bolgár bankár felesége, Antoaneta Vassileva Dobrev Klárának a barátnője, miközben a valóságban nem barátnők, egymással semmilyen kapcsolatban nem állnak, Dobrev nem ismeri a bolgár bankár feleségét, nem is találkoztak soha. 

A Lokállal, az Origóval és a TV2-vel szemben Gyurcsány Ferenc is pereket nyert, ott az első fokú ítéletek szerint ezeknek termékeknek azt kell helyreigazítaniuk, hogy Gyurcsány és a bolgár bankár barátok lettek volna. Azt a való tényt pedig, hogy Gyurcsány Ferenc közvetett tulajdonában álló cégek üzleti tevékenységet végeztek és végeznek balkáni országokban, abban a hamis színben tüntették fel, mintha ez rejtett, titkolnivaló, jogellenes tevékenység lenne.

A TV2 Tények című műsorával szemben első fokon megnyert ítélet szerint a Tények azt a tényt, hogy a bolgár bankárnak és Gyurcsánynak volt közös cége abban a hamis színben tüntették fel, mintha Gyurcsány Ferencnek köze lenne a Cvetan Vaszilev elleni büntetőeljáráshoz is.

Az ügy kapcsán a kormányközeli médiában volt egy VIP-listás kör is. Azt írták, a bolgár bankár bankjánál a hírek szerint létezett egy VIP-lista, több százmilliárd forint értékben kaptak VIP-ügyfelek kölcsönt, ám az erről szóló dossziék eltűntek.

A kormányközeli lapok azt pedzegették, hogy Gyurcsányék is ott lehettek ezek között a VIP-ügyfelek között. Ebben a témában is van egy első fokos pernyerős körük Gyurcsányéknak. Az Origónak, a Ripostnak és a Lokálnak ezek szerint azt kell helyreigazításban tisztázniuk, hogy valótlanul híresztelték, hogy Czvetán Vaszilev és Gyurcsány Ferenc közt baráti kapcsolat áll fenn, és megalapozatlanul utaltak arra, hogy ezen VIP hitelfelvevői listán a Gyurcsány szerepelhet.

A fideszes állításokkal kapcsolatban kerestük Dobrev Klárát, de az eddigieken túl nem kívánt nyilatkozni.

(Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc érkezik a sajtó fogadtatásával a DK 2018-as kampányzáró eseményére. Fotó: Ajpek Orsi / Index)