A kormány Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló kampányának hatására szintet lépett az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz konfliktusa. Az elmúlt években látványosan, de következmények nélkül romló viszony odáig jutott, hogy 9 tagállamból 12 párt kérte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését az EPP-ben.

Az Európai Parlament legnagyobb és legbefolyásosabb pártcsaládjában egyelőre kisebbségben vannak azok, akik nyilvánosan is szeretnék elérni a Fidesz távozását a Néppártból, de nagyon sok múlik azon, mit akarnak a németek. Az EPP csúcsjelöltje három, elég kiszámítható ultimátumot intézett Orbánhoz, aki a várakozásoknak megfelelően a Fideszen keresztül megüzente: szó sem lehet bocsánatkérésről.

A következő mérföldkő március 20. lehet, ekkor tárgyalnak majd hivatalosan a Fidesz kizárásának a lehetőségéről a Néppárt tagpártjai. De tényleg kitehetik az EPP-ből a Fideszt? Miért jobb Orbánnak a mérsékelt európai konzervatívok között, mint esetleg egy bevándorlásellenes, szélsőjobboldali politikai közösségben? Miért jött jól nagyon Orbánnak ez a konfliktus a választások előtt?

A politika rovat új podcast-sorozatában, a Kibeszélőben most Kugyela Tamás, az Eurológus újságírója, Fábián Tamás, az Index belpolitikai újságírója és Lengyel-Szabó Péter, az Index videórovat vezetője vesézte ki a helyzetet.

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.