Kósa Lajosné eltüntette az Emmi-támogatásra utaló feliratokat a vitatott programról

2019.03.09. 08:04 Módosítva: 2019.03.09. 08:56
Igaz, az Emmi által támogatott programsorozat szervezője, az Egyszülős Központ hol támogatóként, hol szakmai partnerként továbbra is megjelenik a Generációk társasjátéka nevű február végi program beszámolóiban. Porkoláb tagadja az állami támogatást.

Ahogy azt egy korábbi cikkben megírtuk, Kósa Lajos feleségének egyesülete, a Kőr Dáma olyan családbarát társasjáték estet szervezett február végén Debrecenben, amelyen mindent lehetett látni, csak családokat nem. Olvasónk szerint a szervezők megjelentek a helyszínen, kirakták az egyesület plakátját, lőttek néhány fotót az eseményről, majd leléptek, a társasjátékozó bár közönsége meg utólag jött rá, hogy az egyesület meghirdetett rendezvényén vett részt. 

Porkoláb Gyöngyi, az egyesület elnöke később azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a társasjáték est az Egyszülős Központ Kapcsolj Ki nevű, Emmi által támogatott országos rendezvénysorozatának része volt, de azt egyesülete saját forrásból finanszírozta. Korábbi cikkünk megjelenéséig az egyesület honlapján, az egyesület Csak egy nő? nevű projektjének weboldalán és a Facebook oldalán is egységes szöveg szerepelt a társasjáték estről, mely mindenhol így végződött:

A program az Egyszülős Központ együttműködésével és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Megkeresésünkre Nagy Anna, az Egyszülős Központ kuratóriumi elnöke azt írta, hogy az Emmi 10 millió forinttal támogatta a teljes rendezvénysorozatot, az egyes szervezetek pedig 100-250 ezer forintot kaptak a programok megvalósítására, de voltak olyan szakmai partnerek is, akik saját finanszírozású programokkal jelentkeztek. Mint általában a pályázati pénzből megvalósult programoknál, valószínűleg itt is kötelező volt feltüntetni mindenhol a támogató intézmény nevét, így jelent meg az Emmi a Generációk társasjátéka esemény leírásában is. 

Cikkünk megjelenése után néhány órával közleményt adott ki a Kőr Dáma Egyesület, melyben megerősítették, hogy a társasjáték estet saját forrásból finanszírozták és az Egyszülős Központ volt a szakmai partnerük. Itt jön azonban az újabb csavar. Azt írják, 

velük semmilyen szerződéses kapcsolatban nem állunk, így cáfoljuk a hírben leírtakat, miszerint állami támogatásból valósult volna meg egyesületünk szervezésében az Egyszülős Központ által meghirdetett Kapcsolj ki című program két eseménye.  

Ezzel egy időben lekerült minden felületükről az Emmi neve és logója is, így ma már csak ez olvasható a Csak egy nő oldalán a rendezvényről:

A program az Egyszülős Központ támogatásával valósult meg. 

És itt van az egyesület honlapján átírt beszámoló:

A program az Egyszülős Központ együttműködésével valósult meg.

Ha támogatásról, ha szakmai partnerségről van szó, az egyesület közleménye - melyben tagadják kapcsolatukat az Egyszülős Központtal - mindenképp ellentmond ennek. A DK költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, Herpergel Róbert, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője pedig kérdéseket fogalmazott meg Porkoláb egyesületének a program finanszírozásával kapcsolatban. 

A Kőr Dáma Facebook oldalán és honlapján a program másnapján még meg említve volt az Emmi, mint támogató
A Kőr Dáma Facebook oldalán és honlapján a program másnapján még meg említve volt az Emmi, mint támogató

Hétfőn újabb közlemény jelent meg a Kőr Dáma Egyesület honlapján. Ebben ismét kijelentik, hogy "a pártok által emlegetett civil eseményt az egyesület az Egyszülős Központ rendezvénysorozatába illeszkedően, egyetlen fillérnyi állami támogatás nélkül rendezte meg." Hozzáteszik,

az ezzel ellentétes beállítások alaptalanok, mások bemocskolására alkalmas politikai támadások. 

Kerestük Porkoláb Gyöngyit, hogy milyen okok miatt került le az Emmi neve az egyesület internetes felületeiről, illetve, hogy tisztázzuk az Egyszülős Központtal való partnerség ellentmondásos kommunikációját, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. 

A társasjáték estet egyébként március végén megismétlik, immár az Egyszülős Központ együttműködése vagy támogatása nélkül. Legalább is a szöveg jelenlegi verziójában ez áll.

(Borítókép:  Porkoláb Gyöngyi a rendezvényen - fotó: Derencsényi István / Facebook / CSAK egy nő)