Hiába kapott húsz ágyat a Debreceni Gyermekklinika, a szülők továbbra is a földön alszanak

2019.03.13. 16:39

Karácsony előtt néhány nappal a Debreceni Gyermekklinika is kapott húsz, szétnyitható tábori ágyat az Anyák az Anyákért nevű alapítványtól, hogy a beteg gyereküket kísérő szülők éjszaka is gyermekük mellett lehessenek. Az alapítvány a napokban több olyan jelzést kapott a szülőktől, hogy az adományágyak ellenére a földön kell aludniuk. Megkérdezték a klinikát, akik szívélyesen megköszönték az adományokat: "Ezen ágyak hozzásegítenek minket ahhoz, hogy még jobb és komfortosabb elhelyezést tudjunk biztosítani a beteg gyermekeiket kísérő édesanyák számára" - idézi a választ a Hvg.hu

Illusztráció! Egy anya fekszik a földön, az egyik gyermekklinikán
Illusztráció! Egy anya fekszik a földön, az egyik gyermekklinikán
Fotó: Orosvári Zsolt / Facebook

A portál megkérdezte a helyzetről a Debreceni Gyermekklinikát, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a kórtermekben nem tudják használni az adományágyakat, ezért az épülethez tartozó kismamaszállón helyezték el azokat. A levelet író Dr. Veres Gábor ezután a lapnak küldött válaszában még be is szólt az alapítványnak: 

Az intézményünket adományozási szándékkal megkereső felajánlók rendszerint az intézmény szakembereinek, a klinikák vezetőinek véleményét kikérve, az orvosi és egyéb szakmai szempontokat figyelembe véve támogatják a gyógyító tevékenységet. Sajnáljuk, hogy erre a szakmai egyeztetésre az Anyák az Anyákért Alapítvány nagylelkű felajánlása kapcsán nem tartott igényt, előzetesen nem keresték az intézményünket.

A válasz azért is érdekes, mert a portál szerint pár nappal korábban a klinika egy orvosa újabb ágyakat kért az alapítványtól. Másrészt az alapítvány által küldött tábori ágyakat az ország több mint ötven intézményében használják. Korábban a Heim Pál Gyermekkórház utasította vissza az alapítvány ágyait, egy nővér elmondása alapján felsőbb utasítás miatt. 

Miután több szülő nemrég a Heim Pál Gyermekkórház előtt figyelemfelhívó akciót tartott, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megígérte, hogy soron kívül elindul az ágyak beszerzése abban a "néhány" intézményben, ahol nincs elég ágy a beteg gyereküket kísérő szülőknek. 

Az Index felhívására több szülő is elmesélte, hogy milyen az, amikor gyerekük mellett a földön kell aludniuk a kórházban. A beszámolókat ebben a cikkünkben olvashatják.