A legfőbb ügyész választási csalással gyanúsít egy jobbikos képviselőt

2019.03.13. 08:39

Polt Péter legfőbb ügyész szerdán kezdeményezte Kövér Lászlónál Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség közleménye a kezdeményezést azzal indokolta, hogy „megalapozott gyanú” szerint Farkas a 2018. tavaszi országgyűlési képviselő választáson Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületének egyik jelöltjeként

600 ezer forintot ajánlott az LMP jelöltjének, ha visszalép a választási küzdelemből.

Farkas az ügyészség szerint 2018. február 17. és 2018. március 19. között – pontosan meg nem határozható időpontban –, szóban tett ajánlatot Midi Melánia Mirabella összesen 600 ezer forintot kitevő kampányköltségeinek kifizetésére. A visszautasított ajánlattételről hangfelvétel is készült – készítőjének kiléte ma sem világos –, melyet már a kampányban megszellőztetett az Origo.

Ezen Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretné elérni az LMP-s visszalépését. Midi Melániának ugyanis szerinte még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt (a későbbi győztes Bányai Gábort), mint a jobbikos indulónak. Midi Melánia viszont azzal hárítja el a kérést, hogy „végigcsinálta mínusz tízben az ajánlásgyűjtést", ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, ami legalább 600 ezer forintos kiadás. Ezt egy jelölt tudja finanszírozni az államtól kapott 1 millió forintból, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár ez a pénz. Farkas ennél a pontnál veti fel, hogy

ha kifizetjük, akkor visszalépsz?

Midi erre zavartan nevetve megjegyzi, hogy „ez kicsit azért erős volt". Farkas a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt állította, hogy a hangsúlyából is érződik, hogy csak vicces felvetés volt", de ennek ellenére elismerte, hogy hibázott.

A legfőbb ügyész szerint viszont az ügy nem vicc, és Farkas Gergely cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas, az országgyűlési képviselő gyanúsítottként történő kihallgatása ezért indokolt.

Frissítés: A Jobbik délelőtt kiadott közleményében leszögezi, hogy a vádat hamisnak tartja, mivel

egy kötetlen beszélgetés folyamán az LMP-s jelölt felvetésére kérdezett vissza a visszalépésről. Senki nem fizetett senkinek, bűncselekmény nem történt.

Ennek ellenére a párt "most sem bújik a mentelmi jog mögé", és megszavazza majd Farkas Gergely mentelmi jogának felfüggesztését.