Szijjártó Péter: Putyin jön, Merkellel és Trumppal most nem kell találkozni

2019.03.14. 09:30 Módosítva: 2019.03.14. 09:32

Interjút adott az Mfor.hu-nak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a Németországgal, Oroszországgal és az USA-val való kapcsolatról, a brexitről, Paksról és a külföldi cégek magyarországi befektetéseiről beszélt.

A főbb állítások: 

  • Nem várható Orbán-Merkel találkozó. A közelmúltban találkoztak a Visegrádi négyek és Németország vezetői, akkor minden aktuális kérdést át tudtak tekinteni. Most nincs olyan új államközi ügy, amit ne tudnának megoldani miniszteri szinten. Az Európai Néppárttal kialakult vita miatt sem terveznek találkozót a német CDU új elnökével, Annegret Kramp-Karrenbauerrel.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnökkel minden évben van egy magas szintű találkozó. Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök járt Moszkvában, idén Budapesten lesz a találkozó valamikor a második félévben.  
  • Donald Trump amerikai elnökkel nem várható találkozó. Szijjártó szerint nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk, nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattak volna meg.
  • Szijjártó szerint a német vállalatok nagyra értékelik Magyarországon a politikai stabilitást. "Soha nem vetettek fel olyan politikai kérdést, ami a beruházási döntésüket befolyásolta volna."
  • 18 potenciális német beruházásról folytat tárgyalást a kormány nevében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főként az autóiparban és a szolgáltató központok ágazatában. A beruházások 15 és a 100 milliárd forint között mozognak. Főként már Magyarországon jelen lévő, termelő vagy kutatásfejlesztésben érdekelt cégek portfólióbővítéséről, vagy kapacitásnöveléséről van szó. 80 százalékban itt működő vállalatok újrabefektetéseiről tárgyalnak.
  • Sokan számítanak kisebb válságra a világgazdaságban, amire nagyon érzékenyen szokott reagálni az autó- és járműipar. Szijjártó erre azt mondta: a magyar autóipar diverzifikált, a tömeges jelleggel keresett típusoktól a prémium kategóriákig terjed, utóbbiak kereslete kevésbé van kitéve a gazdasági válságoknak. A korábban idetelepült vállalatok a hagyományos termelési funkcióikat elkezdték kiegészíteni az innovatív korszak funkcióival, ezért a külgazdasági miniszter szerint nem számít komoly problémákra. 
  • A paksi beruházás csúszásban van, mivel az európai uniós eljárások sokkal hosszabbak voltak az indokoltnál. Ugyan korábban az volt a kormányzati álláspont, hogy behozható az időveszteség, Szijjártó erről csak ennyit mondott: "Meglátjuk. Egy biztos, a beruházás előkészítése nem állt le. Nincs elbizonytalanodás." 
  • Szijjártó a március 7-én készített interjúban a brexitről azt mondta: egy londoni fogadóirodában nem merne semmilyen tétet tenni arra, hogy a britek bent maradnak vagy kilépnek az EU-ból. Nem a magyar gazdaságot félti a következményektől, szerinte emiatt az egész Európai Unió versenyképességét éri kihívás.