Orbán visszafogta magát, az ellenzék összefogva gyalázta őt

2019.03.15. 18:46
Nem az erős beszédekről lesz nevezetes az idei március 15. Orbán Viktor feltűnően kerülte a konfrontációt a Múzeumkertben, ahol a lengyel kormányfővel közösen szólalt fel. Az ellenzékiek válogatott jelzőkkel szidták a kormányfőt, és ez volt az első ünnep, amikor közös tüntetést tartott a teljes ellenzék. Március 15. tizenkét pontban.
  1. Természetesen idén is a nemzeti zászló felvonásával indult a március 15-i ünnepség. A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. A Párbeszéd képviselője, Tordai Bence ekkor bőszítette fel Ádert, amikor odalépett hozzá, hogy megtudja, Kövér Lászlóval együtt mit gondolnak a „szabadság, egyenlőség, testvériség” szlogenről.
  2. Az állami ünnepségsorozat a Múzeumkertben folytatódott, ahol feltűnően sok volt a lengyel résztvevő és zászló. A dolog nem véletlen: Orbán Viktor meghívta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt. A Múzeumkertnél a biztonságiak kivezettek két embert, de a korábbi ünnepeken látott nagy vita és ellentüntetés ezúttal elmaradt.
  3. Morawiecki a beszédében annyi aktuálpolitikai utalást tett, hogy „Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848–49-ben most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll”. Majd úgy fogalmazott: „korábban is a turul és a lengyel fehér sas vezetett el a jobb igazság felé”, most is közeledünk efelé. „Az egekből fog jönni a segítség” – mondta a lengyel miniszterelnök.
  4. Orbán Viktor a beszédében tőle szokatlanul került minden konfrontációt. Nem szólt be a néppárti kritikusainak, nem brüsszelezett, nem sorosozott, nem junckerezett. Orbán Viktor a keresztény kultúra megvédését nevezte döntő jelentőségűnek, hogy nehogy egyfajta liberális európai birodalom, az Egyesült Európai Államok lázálma" valósuljon meg. 
  5. Az összellenzéki tüntetés előtt a DK külön rendezvényt tartott. Itt Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy itt van a küzdelem ideje, nem elég morgolódni, nem elég panaszkodni, nem elég suttogva megbotránkozni". Szerinte lázadni kell, mindenkinek ott, ahol tud".
  6. Délután három órától tartották az összellenzéki tüntetést, amelyen az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum mellett a Jobbik is részt vett, és minden párt politikusa beszédet is mondott. A tüntetésen pár ezren lehettek, de a politikai jelentősége abban áll, hogy a végén egy közös értéknyilatkozatot, egy úgynevezett Márciusi kiáltványt” fogadtak el.
  7. Az ellenzéki képviselők a kétórás tüntetés után közösen vitték ezt a Márciusi kiáltványt az Erzsébet híd pesti híd Parlamenthez, hogy kitűzzék az épületre. A kiáltvány 8 pontja között egyebek mellett az szerepel, hogy követelik a sajtószabadságot, a színvonalas oktatást és egészségügyi ellátást, valamint a jogbiztonságot.
  8. Az ellenzék a közös kiállás közben válogatott jelzőkkel szidalmazta a miniszterelnököt. A DK rendezvényén Molnár Csaba áprilisi bolondnak, Gyurcsány Ferenc ördögnek nevezte Orbánt. A jobbikos Jakab Péter elmebetegnek titulálta, míg a párbeszédes Jávor Benedek szerint ő egy Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó".
  9. Az ellenzéki tüntetés első felében a civilek és szakszervezetisek beszéltek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete belengette, hogy készülnek valamire május elsején. Márki-Zay Péter is színpadra lépett.
  10. Az összellenzéki tüntetéssel egy időben a Jobbikból kivált párt, a Mi Hazánk a Március 15. téren ünnepelt. Itt például a genderveszélyre hívták fel a fiatalság figyelmét, majd Csurkával és a tiszaeszlári vérváddal példálózott a MIÉP elnöke. Egy ágyút is elsütöttek.
  11. Az LMP-sek ifjúsági tagozata, miközben az összellenzéki tüntetésen részt vett a párt, rászervezett egy Klímaforradalom című rendezvényt az eseményre. Elég szerény érdeklődés mellett azt deklarálták, hogy Magyarország tiszta levegőt, tiszta vezetőt érdemel. A rendezvényen felszólalt Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármester-jelölt, aki az emberi jellem pusztító hajlamáról, az óceánokat elborító pusztító szemétszigetekről, babonás, mértéktelen fogyasztásában pusztuló társadalmakról beszélt.
  12. Közben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke március 15. alkalmából Kossuth Nagydíjat adományozott Törőcsik Mari színművésznek. Itt a Kossuth-díjasok listája, itt pedig a Széchenyi-díjasoké.