Egyesével büntetett végig 36 ellenzéki képviselőt a Fidesz–KDNP

DSC 8308
2019.03.19. 11:39
A tiszteletdíjuk különböző hányadának megvonásával büntetett meg 36 ellenzéki képviselőt a parlamenti többség kedden. Kövér László házelnök a tavaly december 12-i túlóratörvényes tiltakozásuk miatt javasolta a büntetést, amelyet a Fidesz–KDNP-s többség most jóváhagyott.

Emlékezetes, hogy a decemberi utolsó ülés komoly botrányba fulladt: az ellenzék elfoglalta a parlamenti pulpitust, az ülést levezető elnököt nem engedték fel, a KDNP-s Latorcai János a saját helyéről, egy mikrofonnal vezette le az ülést és a szavazásokat (például a 400 órás túlóratörvényről, amelyet rabszolgatörvénynek nevez az ellenzék) – közben pedig Orbánék a testükkel állták el a hozzá vezető utat. Ellenzéki képviselők papírokat szórtak, szirénáztak, molinót feszítettek ki, többen végig Facebook-élőzték az eseményeket.

A történtek miatt Kövér László puccskísérletről beszélt, majd azt javasolta , hogy büntessék meg az ellenzéki képviselőket a tiszteletdíjuk csökkentésével – a pulpitust elfoglalóknak egyhavi pénzük megvonását javasolta a házelnök, a többiek esetében a tiszteletdíj harmadának megvonását kezdeményezte.

Ezeket a büntetéseket február végén zárt ülésen tárgyalta volna az Országgyűlés mentelmi bizottsága. A megjelenő ellenzékiek viszont nyílt ülést követeltek, és végül a napirendet sem sikerült elfogadni.

Most viszont a szabályok szerint már nem volt tárgyalás, csak szavazás mindenféle vita nélkül. A Fidesz–KDNP-s többség pedig egytől egyig meg is szavazta 36 ellenzéki képviselő büntetését.

A névsor böngészhető a parlamenti napirendben: MSZP-s, DK-s, párbeszédes, LMP-s jobbikos és független van közöttük.

  1. Ander Balázs (Jobbik)
  2. Arató Gergely (DK)
  3. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
  4. Bősz Anett (független)
  5. Burány Sándor (Párbeszéd)
  6. Csárdi Antal (LMP)
  7. Demeter Márta (LMP)
  8. Gréczy Zsolt (DK)
  9. Dr. Gurmai Zita (MSZP)
  10. Hajdu László (DK)
  11. Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
  12. Hiszékeny Dezső (MSZP)
  13. Hohn Krisztina (LMP)
  14. Jakab Péter (Jobbik)
  15. Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
  16. Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)
  17. Korózs Lajos (MSZP)
  18. Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  19. Dr. László Imre (DK)
  20. Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd)
  21. Molnár Gyula (MSZP)
  22. Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
  23. Dr. Oláh Lajos (DK)
  24. Rig Lajos (Jobbik)
  25. Schmuck Erzsébet (LMP)
  26. Stummer János (Jobbik)
  27. Szabó Sándor (MSZP)
  28. Szabó Tímea (Párbeszéd)
  29. Dr. Szél Bernadett (független)
  30. Tóbiás József (MSZP)
  31. Tordai Bence (Párbeszéd)
  32. Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
  33. Ungár Péter (LMP)
  34. Dr. Vadai Ágnes (DK)
  35. Dr. Varga László (MSZP)
  36. Varju László (DK)

A Fidesz–KDNP igennel, az ellenzékiek nemmel szavaztak, a német nemzetiségi mandátummal bejutó képviselő rendre tartózkodott. 

A büntetések indokolásában Kövér László azt írta: az országgyűlési képviselők a cselekményüket „kifejezetten obstrukciós célzattal, fizikai erő alkalmazásával valósították meg. Cselekedetükkel nem csupán tiltakozásukat kívánták kifejezni, hanem az elnöki és szónoki emelvényre történő feljutás megakadályozásával,

az emelvények elfoglalásával bevallottan az Országgyűlés ülése lefolytatásának meghiúsítása, és így az Országgyűlés munkájának ellehetetlenítése volt a céljuk az ülést vezető elnök mozgási szabadságának fizikai erővel történő korlátozásán keresztül.

Kövér szerint „a cselekmény alkalmas volt arra, hogy az Országgyűlés működését időszakosan ellehetetlenítse".

Strasbourghoz fordulnak

A Párbeszéd nevében Szabó Tímea frakcióvezető úgy reagált, hogy a  parlamenti frakciójának tagjai arra kérik az Országgyűlés vezetőit, hogy fordítsák jótékony célokra a tőlük elvont tiszteletdíjat. A képviselőcsoport azt szeretné, ha a kilakoltatás előtt álló, illetve már kilakoltatott családokat segítenék a pénzből.

Szabó Tímea visszautasította, hogy december 12-én erőszakot követtek volna el az ülésteremben és megsértették volna Ház méltóságát. Szerinte a jogállamiságot védték azzal, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. Hozzátette, hogy az ülés alatt a fideszes politikusok "számos alkalommal követtek el erőszakot", mert lökdösték és szidalmazták az ellenzéki képviselőket.

A frakcióvezető bejelentette, hogy a tiszteletdíjuk csökkentése miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. És ha visszakapják a pénzt, akkor azt jótékony célokra fogják felajánlani.

A DK-s Varju László közölte, hogy a Demokratikus Koalíció "elháborítónak tartja, hogy minden európaiságot és jogszerűséget nélkülözve sorra büntetik azokat az ellenzéki képviselőket, akik a választóik, az európai magyarok és a hazafiak érdekeit nézve próbálták megakadályozni a kizsákmányoló rabszolgatörvény jogtalan megszavazása. A DK felhívja a figyelmet: büntetést nem azok érdemelnek, akik kiálltak az európai magyar munkavállalók érdekei mellett, hanem azok a fideszes képviselők, akik rabszolgasorba akarják hajtani honfitársaink százezreit. És ha az Orbán-rendszerben büntetést érdemel az, aki kiáll a hazafiak jogai mellett, akkor a DK nagyon sok büntetést fog még begyűjteni, és büszkék is leszünk rá."

Az MSZP közölte: "a rabszolgatörvény elleni akcióinkat büszkén vállaljuk, kegyelmet nem kérünk, de nem is fogunk adni."

A Jobbik közleményben tudatta: érintett képviselői igazságtalannak tartják a büntetést és azt követelik Kövér László házelnöktől, hogy a befolyó tételt az állam és a társadalombiztosítás által nem támogatott SMA-izomsorvadásos betegek egészségügyi kezelésére fordítsa.

Az LMP a rászoruló családokat támogatná a befolyt összegből. A párt társelnökei, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt szerint Kövér László kettős mércét alkalmazva korlátozza az ellenzéki frakciókat a szabad véleménynyilvánításban, a házelnök pedig érdekelt a büntetésben, hiszen az Országgyűlés által elkölthető összeget növelik.

Bősz Anett, a Liberálisok politikusa, független képviselő szintén kommünikében azt közölte: "sose voltam még ilyen büszke büntetésre". Szerinte a fideszes többség azért büntette meg az ellenzékieket, mert kiálltak a magyar munkavállalók kizsákmányolása ellen.

(Borítókép: Ellenzéki sajtótájékoztató a Parlamentben 2018. december 12-én. Első sor (balról-jobbra): Schmuck Erzsébet, Kunhalmi Ágnes, Szabó Tímea, Szél Bernadett, Vadai Ágnes. Hátsó sor: Gyöngyösi Márton, Varjú László, Burány Sándor, Tóth Bertalan, Harangozó Tamás. Fotó: Bődey János / Index)