A Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot, ha ma felfüggesztik

2019.03.20. 13:18

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor, mondta az MTI-nek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke. Gulyás Gergely hozzátette:

A Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot.

Ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában, magyarázta.

A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van

– fogalmazott, hozzáfűzve: „olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást”. Közölte azt is: a Fidesz a keresztény Európa megvédését is a legfontosabb politikai célok között tartja számon.

Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette, jelentette ki a politikus, hozzátéve: a kizárást a pártcsaládból a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátumuk van a 217 fős frakcióban. A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya.

De mi lesz a KDNP-vel?

A KDNP-re nem vonatkozik a szerda délutáni néppárti szavazás, így ha a Fideszt ki is zárják, ők maradhatnak, tudta meg az Azonnali a Néppárt sajtóosztályától és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetőtől. Az ügy pikantériája ugyanakkor, hogy a kisebbik kormánypárthoz tartozó kormányszóvivő, Hollik István ezzel ellentétes álláspontot fogalmazott meg a portálnak. Kitért azonban a Fidesz kizárását követő kereszténydemokrata lépéseket firtató kérdés elől 

Harrach Péter: „Úgy gondolom, hogy a Néppártot kell megjavítani belülről, igaz, hogy ehhez talán nem vagyunk elég nagy számban jelen, de nem adjuk fel.”

 

Megírtuk: szerda délután háromkor kezdődik az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése, ahol nagy valószínűséggel a Fidesz tagságának felfüggesztéséről fognak szavazni. A német CDU-pártelnök ugyanis felfüggesztést javasol, a Néppárt vezetője pedig szavazásra akarja bocsátani a Fidesz tagságának kérdését. 

Korábban úgy értesültünk, hogy több másik párt is a CDU álláspontjához fogja igazítani a döntését. Ez alapján nem kizárt, hogy az ülésen felfüggesztik a Fidesz tagságát, de a szavazás eredménye csak estére várható.

 Az osztrák Néppárt (ÖVP) például éppen szerda kora délután közölte: a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) és a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének az erre vonatkozó javaslatát, közölte szerdán az osztrák Néppártot vezető kancellár. Sebastian Kurz ismét felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet.

Kizáráshoz vagy felfüggesztéshez a közgyűlés jelenlévő tagjainak a többségére van szükség. Ha valaki tartózkodik, azzal a Fidesz bennmaradását segíti. A Fidesz potenciális támogatóit és ellenfeleit ebben a cikkben vettük sorra.

A Néppárt vezetősége megosztott volt abban a kérdésben, hogy megszavaztassák-e a közgyűlést már szerda délután. Manfred Weber frakcióvezető szívesebben tárgyalna még az EPP-s pártokkal, és meggyőzné őket, hogy lehetséges minden pártot, így a Fideszt is bent tartani. A pártcsalád elnöke, Joseph Daul viszont már múlt héten is ragaszkodott hozzá, hogy mindenképpen szavazzanak az ügyről.

Ha felfüggesztésről születik döntés, az valószínűleg az európai parlamenti választásokig szól majd, és a választási eredmények fényében napirendre vehetik a tagság visszaállítását. Persze csak akkor, ha Orbán Viktor nem veszi elejét a további bonyodalmaknak azzal, hogy kilépteti a pártot az európai pártcsaládból, és más szövetségeseket keres. A kormányfő eddigi lépései: a bocsánatkérések, az EU-ellenes plakátkampány leállítása és a hozzá képest visszafogott március 15-i beszéd azonban arra utal, hogy fontos neki a néppárti tagság, és hajlandó közeledni a pártcsalád elvárásai felé.

Az előzményekről és a lehetséges forgatókönyvekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.