Ellenzék: Orbán veszített, Európa nem tolerálja a hazug politikáját

D MTI20190320014
2019.03.20. 19:40
Sorra reagálnak a magyar ellenzéki pártok vezetői arra, hogy az Európai Néppárt megszavazta a javaslatot, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. A Jobbik elnöke egy viccel reagált, az MSZP elnöke szerint Orbán nem képes már megvédeni a magyar érdekeket.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke: "Ezúttal visszaüzentek Orbán Viktornak, mégpedig azt, hogy Európa nem tolerálja tovább a hazug, korrupt, kétkulacsos politikáját. Persze majd itthon lekommunikálja az állami propagandagépezet, hogy nem is úgy volt az, de mégis kísértetiesen hasonlít a helyzet egy viccre:

Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:

– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!

– Egy? Mindenki szembe jön velem!"

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese közleményében azt írta: pártjuk sajnálattal értesült a Fidesz "országvesztő hazárdjátékának újabb epizódjáról". Még ha az Európai Néppárt meg engedte is a Fidesznek, hogy "szégyenteljes helyzetét valamiként szépítendő, önként beleegyezhessen" tagsági jogainak felfüggesztésébe, a jobbikos politikus értékelése szerint egyértelmű, hogy a Fidesz megtette első konkrét lépését az Európai Unió elhagyására.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt írta a Facebookon: "A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, Magyarország viszont nem veszítheti el! Mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes."

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: "Ajtót mutatatott az Európai Néppárt a Fidesznek!" Dobrev Klára és Molnár Csaba EP-képviselőjelöltek Brüsszelben reagáltak. Molnár Csaba szerint a Fideszt lényegében "kitették a Néppártból, a nagy mellénynek nagy zakó lett a vége."

Dobrev Klára a miniszterelnök sajtótájékoztatójáról azt mondta, hogy Orbán hallgatva olyan érzése volt, mintha Napóleon a waterlooi csata után megpróbálta volna a vereséget győzelemként eladni. Dobrev Klára szerint arra is fel kell készülni, hogy Orbán Viktor megpróbálhatja kivezetni Magyarországot az Európai Unióból, ezért a DK aláírásgyűjtést indít ennek megakadályozásáért.

LMP: "Eső után köpönyeg. Az LMP álláspontja szerint a magyar emberek szempontjából irreleváns, hogy mire jutott egymással a Fidesz és a Néppárt. A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. A Néppárt pedig azt bizonyította: még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen, miközben éveken át elnézte a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit. Mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát."

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke: "A Fidesz tagságának felfüggesztésével az Európai Néppárt tett egy lépést, de nem tett eleget Orbánék megfékezése érdekében. Orbán Viktor ugyan azt hiszi, hogy bármit megengedhet magának, a mai döntéssel mégis kényszerhelyzetbe került. (...) Orbán hosszú ideje az európai szélsőjobbal kacsint össze, velük közösen akarja szétverni Európát és a közös értékeinket azért, hogy mindannyiunkat kiszolgáltassa Putyin érdekeinek. A Néppárt jobban teszi, ha a most következő vizsgálat során végre észreveszi azt, amit rajtuk kívül már mindenki tud, és mindörökre partvonalra szorítja Európa meggyengítőit."

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője Facebook-posztjában azt írta: ami most történik, "nem Orbán terve", az ő terve az EPP jobbra húzására megbukott. Úgy fogalmazott: "Orbán blöffjátéka véget ért", lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a "hasznos idiótákat"), akik ma "ritka nagy pofont" osztottak ki neki.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke: "Orbán ma veszített, de ha nem vagyunk résen, Magyarország is veszíthet. (...) Orbán Viktor és a Fidesz a felfüggesztés ideje alatt gyakorlatilag küszöbön kívülre kerül pártcsaládjában. Kimondhajtuk, hogy amíg ő a magyar kormányfő, Magyarországnak egyre rosszabb lesz az érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban. Az EU-s választásokat követően Orbán Viktor miatt elzárhatják az EU-s pénzcsapokat, ami nélkül nincs magyar gazdasági növekedés: válsághelyzet elé nézünk."

A Magyar Liberális Párt "sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Néppárt megfutamodott, és nem zárta ki a Fidesz a pártcsaládból. (...) A Liberálisok remélik, hogy a vizsgálat után a néppárt végleg szakít a Fidesszel, és oda szorítja Orbán Viktort, ahová való: Európa politikai szemétdombjára. Máskülönben a Fidesz elnöke tovább folytatja Európa-ellenes ámokfutását a legnagyobb európai pártcsaládon belül, amely kifelé vezetné Magyarországot az Európai Unióból."

Szél Bernadett, független: "Ma eldőlt: a kormányfő nyílt sebbel fog közlekedni a politikában a következő időszakban. Hogy milyen hosszú lesz ez az időszak és mi lesz a vége, az még nyílt kérdés. De amíg tart, addig Orbán Viktornak nincs befolyása és beleszólása az Unió vezetését adó pártcsalád döntéseibe."