Szijjártó Péter újra csatát hirdetett Brüsszel ellen

D KOS20190325006
2019.03.25. 11:46
„Brüsszel titkos migrációs terveiről” beszélt Szijjártó Péter a parlamentben, és azt ígérte, a kormány ezt a csatát is meg fogja vívni. Az ellenzék szerint a Fidesz csak terelni akar, és „B kategóriás konteót” terjeszt. Az Európai Bizottság korábban már kijelentette, hogy nem lesz kötelező az ENSZ migrációs csomagja az EU-tagállamok számára, de Szijjártó mintha meg sem hallotta volna.

Brüsszelben titkos tervek készítése zajlik

– kezdte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki emiatt napirend előtt kért szót a parlamentben hétfőn.

A miniszter újra előadta azt a meggyőződését, amelyet már múlt héten is emlegetett Brüsszelben: szerinte az Európai Bizottság arra készült, hogy kötelezővé tegye az ENSZ migrációs csomagját, amelyet Magyarország korábban elutasított.

Szijjártó szerint az a csomag azt a célt tűzte ki, hogy „globálisan is legalizálják az illegális migrációt”, és „alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt, ami nem igaz”. A kormány éppen ezért nem szavazta meg ezt az ENSZ-dokumentumot, de szerinte Brüsszel rá akarja ezt kényszeríteni a tagállamokra.

Szijjártó egy uniós dokumentumra, az Európai Bizottság jogi szakvéleményére hivatkozott, amelyben szerinte az olvasható, hogy „az ENSZ közgyűlése által elfogadott határozat már jogi hatásokkal bír az EU jogrendjére, vagy például a globális migrációs csomag elfogadása jogi hatásokkal bír az EU fejlesztési politikájára.

Ez a téma korábban is előkerült már, akkor az Európai Bizottság szóvivője nagyon határozottan kijelentette, hogy a Bizottság hivatalos álláspontja szerint a globális migrációs csomag önkéntes, semmilyen kötelezettséget nem jelent sem azokra a tagállamokra, amelyek aláírták, azokra meg végképp nem, amelyek nem írták alá. 

Szijjártó ennek ellenére úgy fogalmazott: a kormány küzdeni fog a titkos brüsszeli bevándorláspárti tervek ellen”,

Magyarország kormánya ezt a csatát is meg fogja vívni, egyetlenegy pontját se fogja végrehajtani.

A kormánypárti felszólalók persze mind üdvözölték a harcos kiállást:

  • Zsigmond Barna Pál (Fidesz): Köszönöm a kormánynak, hogy megvívja ezt a harcot.”
  • Nacsa Lőrinc (KDNP): Az ellenzék eltagadja ezeket a terveket, nem beszélnek róla, lapítanak.

Az ellenzék viszont arról beszélt, hogy a dokumentum „nem titkos, a kormány B kategóriás konteót gyárt, és a Fidesz most csak az EPP-vel való konfliktusáról akarja elterelni a figyelmet.

  • Gyöngyösi Márton (Jobbik): Önök csak szavakban és nem tettekben küzdenek a migráció ellen. Az önök politikája veszélyes, nem az, ami Brüsszelben zajlik.” Felhívta a figyelmet, hogy a KSH szerint 86 ezer migráns telepített be a kormány letelepedési kötvényekkel.
  • Hiller István (MSZP): Az EU nem ellenség, aktív diplomáciával jobban kellene képviselni a magyar érdekeket. Nem helyes külpolitika, ha a szövetségest ellenségnek tekintjük.” Megjegyezte, hogy a migrációs nyomás csökkent a mi határunkon és a tengeren is”.
  • Arató Gergely (DK): Az ENSZ migrációs csomagja maga mondja ki, hogy nem kötelező érvényű, az Európai Bizottság jogi szakvéleménye szintén nem kötelező, és „nem is titkos, amit bizonyít, hogy még önöknek is odaadták, akikről ott is tudják, hogy az EU ellenségei”. Azt mondta a fideszeseknek: Hazudnak, hazudnak és hazudnak, ez a kampány a folytatása annak a hazug kampánynak, ami miatt a Fidesz ki fogják vágni az Európai Néppártból.
  • Keresztes László Lóránt (LMP:) A kormány telepítette tízezrével a bevándorlókat az országba, ezt már mindenki tudja”. A magyar kormány a migrációs krízisben csak „a tüneti kezelésig jutott. A globális klímaváltozás a migrációs válság oka, a magyar kormány viszont megvétózta a klímastratégiát.
  • Tordai Bence (Párbeszéd): Nagy bajban a Fidesz, azért rángatja elő megint a migrációs témát, egy B kategóriás konteót. Az Európai Tanács múlt heti ülésén elő sem került az ügy, ez elterelés arról, hogy a Fidesz és az EPP között múlt héten mi történt.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. március 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)