Nyilvános a paksi bővítésről szóló szerződés

GettyImages-667179458
2019.03.28. 21:28 Módosítva: 2019.03.28. 23:07

A Paks II. Zrt. közzétette a honlapján azt a több száz oldalas szerződést csütörtök este, amit öt éve kötöttek az orosz Roszatommal a paksi bővítésről, mindezt azután, hogy a HVG és a párbeszédes Jávor Benedek is sikerrel perelt.  

A Magyar Nemzet szemlézte a szerződést, ebből a következők derültek ki:

  • A magyar kormány fix áron a projekt kulcsrakész megvalósítását várja el, vagyis kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a megrendelő a két új blokkot.
  • A felelősség a szerződés teljesítéséért és az alvállalkozók munkájáért is kizárólagosan a fővállalkozót terheli, és bármilyen hiányosság esetén a fővállalkozó saját költségére és kockázatára köteles a javítást, cserét elvégezni.
  • Ha nem megfelelő működés miatt az elvártnál kevesebb áramot termel az adott blokk, akkor a fővállalkozónak kompenzációt kell az üzemeltető Paks II Zrt.-nek fizetnie.
  • A szerződés az 5. és 6. blokk befejezési határidejét is meghatározza: ez 2024. december 31., illetve 2025. december 31. – ezek a dátumok a projekt felfüggesztésével járó, 22 hónapos brüsszeli vizsgálat előtti, 2014-es állapotot tükrözik.
  • Nem olvasható el a munkavégzési időszakokra és a befejezési határidőkre vonatkozó rész, valamint a szerződéses ár és a fizetési feltételek, és nem ismerhető meg a kötbér és a felelősség általános korlátozása, mivel a jogerős bírósági végzés szerint üzleti érdekeket sérthet, ha nyilvánosságra kerül.

(Borítókép: Paksi atomerőmű épülete. Fotó: Stiller Ákos / Getty Images Hungary)