Háromszázezer forintért taxiztak Grazból Pécsre, de nem fizették ki a sofőrt

2019.04.02. 14:42

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék csalás és lopás miatt 8 hónap börtönre és 1 év közügyektől való eltiltásra ítélte a visszaeső O. M.-et. Társát, a másodrendű vádlott H. Á. M.-et csalás miatt 6 hónap, végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélték, ezzel lényegében helybenhagyták az elsőfokú ítéletet. A férfi és a nő 2015. május 30-án Grazban tartózkodott, nem volt náluk elég pénz hazautazni, ezért eldöntötték, hogy keresnek egy taxist, aki elviszi őket Pécsre, a viteldíjat azonban nem fogják megfizetni. 

Aznap 6 óra 40 perc körüli időben a másodrendű vádlott – angol nyelven kommunikálva – megegyezett egy osztrák állampolgárságú taxisofőrrel, hogy 1078 euró viteldíj fejében Pécsre szállítja őket. A másodrendű vádlott a sofőrnek elmondta, hogy nincs náluk a viteldíjra elegendő pénz, azonban azt állította neki, hogy hazaérkezésükkor bankkártyájuk segítségével pénzt vesznek fel, és úgy fizetnek, vagy a nő Pécsett lakó szülei fogják rendezni a viteldíjat – írta közleményében a bíróság. 

Miután Pécsre értek,  a vádlottak a sofőrrel együtt a Hal téren található DRB Bank bankfiókhoz mentek, ahol a vádlottak az egyébként zárva tartó bank előterébe mentek, és

úgy tettek, mintha pénzt próbálnának felvenni, miközben egyik vádlottnál sem volt bankkártya. 

A vádlottak ezt követően a sofőrnek azt állították, hogy nem tudtak pénzt felvenni, és egy másik bankfiókot kell keresniük. Menet közben az elsőrendű vádlott egy hirtelen mozdulattal a sofőr zsebébe nyúlt, és onnan 2 darab 100 eurós bankjegyet kirántva elfutott a helyszínről.

A másodrendű vádlott is megpróbált elfutni a helyszínről, őt azonban a sofőr utolérte, és a vádlott válltáskáját megragadta, amely a továbbfutó másodrendű vádlott karjáról leesve a sofőr kezében maradt. A másodrendű vádlott erre megállt, és hangosan szidalmazni kezdte a sofőrt, majd az eset miatt kialakult tömegben, amikor a cukorbeteg sofőr rosszul lett és a figyelem rá irányult, észrevétlenül távozott a helyszínről.

A két vádlott a viteldíj ki nem fizetésével a két vádlott 333 533 forint kárt okozott a sofőrnek, valamint 61 880 forintot loptak el tőle, az összegeket az eljárás során nem térítették meg.