ZRI: A Fidesz erősödött, a Jobbik legyengült az MSZP-hez

2019.04.17. 14:23 Módosítva: 2019.04.17. 14:24

Ha nem is jelentősen, de több pártnak is változott a támogatottsága az európai parlamenti választás kampányának kezdeti időszakában, írja friss elemzésében a Závecz Research.

A választókorú népesség körében

  • A Fidesznek november óta kis lépésekben csökkent a tábora (36-ról 31 százalékra), de ez a folyamat megállt és megfordult. 
  • A Jobbik továbbra is enyhe lejtmenetben van, a januári 11 százalékról mostanáig 8 százalékra szűkült a támogatók aránya.
  • Az MSZP táborának mérete bő fél éves stagnálás után ebben a hónapban egy hajszállal, 7-ről 8 százalékra emelkedett. A Jobbik és a szocialisták most azonos erővel vannak jelen a politikai mezőnyben.
  • A DK-nak is félesztendőn át változatlan nagyságú (5 százalékos) szavazótábora volt, áprilisban kis mértékben, 6 százalékra bővült.
  • A Momentum támogatottsága az idei évben mintahibán belül, 3 és 4 százalék között hullámzott, áprilisban az előbbi értéket mutatja.
  • Az LMP tábora nem módosult, továbbra is 3 százalékos.

A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon, a Mi Hazánk Mozgalom és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll. A párt nélküliek aránya némileg csökkent, 36-ról 34 százalékra.

A biztos pártválasztók körében

A Fidesz 53 százalékos, az MSZP-nek és a Jobbiknak e csoportban is azonos, 12-12 százalékos a tábora. Az aktív szavazók 9 százaléka voksolna a DK-ra, 4-4 százaléka támogatja a Momentumot és az LMP-t. A Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt az elkötelezett szavazói körben 2 százalékos, a Párbeszéd 1 százalékos.

A pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében
A pártok támogatottsága a biztos pártválasztók körében
Fotó: Závecz Research

A ZRI Závecz Research Intézet április első felében végzett közvélemény-kutatása szerint a z emberek aktivitási szintje megemelkedett: egy hónap alatt 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik egy választás biztos résztvevőjének tekintik magukat s van is párt, amelyre leadnák a voksukat.

Kik a pártok választói és mennyien lehetnek?

Ha a mostani állapotok konzerválódnának az európai parlamenti választásig, azaz minden párt teljes mértékben meg tudná tartani elkötelezett választóit és őket mozgósítani is képes volna, ennyi szavazóra számíthatnának:

  • Fidesz:  1,8-1,9 millió szavazó.  A kormánypárt legelszántabb hívei az alacsony iskolázottságúak, az időskorúak, a nők és a falvakban élők. Ezekben a társadalmi rétegekben 60 százalékot meghaladó a Fideszt biztosan választók aránya.
  • MSZP-Párbeszéd: A két párt együttesen jelenleg 450 ezer eltökélt támogatóval rendelkezik. Főképpen a diplomások és az idősebb korosztályok körében erősek.
  • Jobbik: nagyjából 400 ezres az aktív tábor.  Leginkább a férfiak, a 40 év alattiak valamint a szakmunkás végzettségűek körében állnak jól. E csoportokban másfélszer annyi biztos támogatójuk van, mint az ország egészén belül.
  • Demokratikus Koalíció: bő 300 háromszázezer elszánt híve van a pártnak. Ők főképpen a nők valamint az ötvenes-hatvanas éveikben járók köréből rekrutálódnak.
  • LMP és Momentum: a két párt mögött nagyjából 150-150 ezer aktív támogatót találunk. Mindkét pártnál a harminc év alattiak körében találhatók az átlagosnál nagyobb arányban.

Az MSZP-Párbeszéd, a Fidesz, a Jobbik és a DK szimpatizánsai megközelítőleg 70 százalékos részvételi hajlandósággal rendelkeznek, tehát a sikeres szerepléshez belső tartalékaikat is mozgósítaniuk kell. Ennél valamivel nagyobb aktivizálási teendői vannak az LMP-nek és a Momentumnak, körükben jelenleg 60 százalékos a részvételi szándék.

Az adatfelvétel ideje április 5-15. volt. A megkérdezett 1000 fő együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviseli. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.