Nagy zuhé jön a hét elején

DMOHA20180826007
2019.04.21. 11:07

A vasárnapi verőfényes napsütés után viharos, esős idővel indul a jövő hét – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

Húsvét vasárnap még kifejezetten meleg, 22-24 fokos nappali csúcshőmérséklet lesz jellemző országszerte, bár délutánra elsősorban a Dunától keletre gomolyfelhők képződnek, és főként az északkeleti, keleti tájakon néhol zápor is kialakulhat. A levegő késő estére sem hűl le nagyon, 10-17 fok lesz. 

Hétfőn viszont már változóan felhős égre számíthatunk, a Dunántúlon több, másutt kevesebb napsütéssel. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar, Budapestre 1-5 mm csapadékot jelez előre az OMSZ. A keleti, délkeleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Keddre dél, délnyugat felől fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható néhány milliméter eső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Budapesten nagy zuhé is lehet akár, 5-10 mm csapadékot vár az OMSZ, míg keleten és nyugaton inkább 1-5 mm között alakulhat. A délkeleti, déli szél sokfelé lesz erős, a Dunántúlon északi felén viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul országosan. Az esőre nagy szükség van egyébként, a tavaszi aszály rengeteg kárt okozott a mezőgazdaságban és a természetben

A hét közepére mindenütt csökken a felhőzet, délelőtt még eshet, de délutánról már egyre kevésbé lesz jellemző a csapadék, viszont a déli szél megerősödik. Péntekre az előrejelzés szerint délutántól ismét többfelé alakul ki zápor, zivatar, eső. A délnyugati, déli szél sokfelé lesz erős, a Kisalföldön viharos, majd délutántól északnyugatira fordul a légáramlás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

(Borítókép: Mohai Balázs /MTI)