Két újabb pert veszített kijelentései miatt Márki-Zay Péter

2019.04.24. 17:28 Módosítva: 2019.04.24. 17:29

Jó hírnév megsértése miatt kedden három perben marasztalta el jogerősen a bíróság valótlan kijelentései miatt Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét. Az elveszített perekről maga a politikus számol be Facebook-oldalán.

  1. Egy építési vállalkozó azért perelte be, mert Márki-Zay Péter azt mondta: a vállalkozó ingatlanvásárlásának ő maga volt az értékbecslője. Márki-Zay Péter azt írja: "a másodfok az ítéletet megerősítve immár ezt a dokumentumokkal igazolt tényt is vitatja és, továbbra is a vállalkozó jó hírnevének megsértésének tartotta, hogy ezt én kifogásoltam" Emiatt 500 ezer forint sérelemdíjat+ a perköltségeket kell kifizetnie a polgármesternek. 
  2. Egy magánszemély azért indított pert a politikus ellen, mert Márki-Zay a korábbi városvezetés lakásértékesítési gyakorlatát kritizálva azt mondta: az általa és két gyermeke által beszerzési ár alatt megvásárolt három lakás esetében "felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is". A másodfokú  bíróság szerint ez nem becsületsértésnek, hanem a jó hírnév sérelmének minősül, amiért 700 ezer forint sérelemdíjat kell fizetni. Márki-Zay az írja: a konkrét ügyben azóta hűtlen kezelés gyanújával feljelentés is született.
  3. Kedden már beszámoltunk róla, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert a helyi kórház jó hírnevének megsértése miatt is elmarasztalta a bíróság. Márki-Zay Péter a tavalyi országgyűlési választások kampányában két lakossági fórumon is azt mondta, hogy „ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják”. Emiatt 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie.

A hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette: a szegedi bíróság tegnapi ítéletei ügyében a Kúriához fordul, majd pedig akár az Európai Bírósághoz is elmegy. Mindez évekig tarthat és nagyon sokba kerül, de elfogadhatatlannak tartja, hogy "perekkel korlátozzák a szabad véleménynyilvánítást és elhallgattatják azokat, akik feltárják a visszaéléseket"

Márky-Zay Péter azt írja: a három perben hamarosan 2 millió forint sérelemdíjat és további perköltségeket hajtanak be rajta, ami családja 3 havi teljes jövedelmét teszi ki. A politikus ezért támogatóitól kér segítséget. Mint írja, hamarosan újabb perek elé néz Lázár Jánossal, a helyi Fidesz-elnökkel és egy iskolaigazgatóval is.

Márki-Zay szerint a  sorozatos pereskedés célja a teljes ellehetetlenítése "idő, energia, pénz tekintetében egyaránt". A politikus kíváncsian várja, hogy  a bíróság akkor is ilyen szigorú lesz-e, amikor ugyanezen emberek róla tett lejárató célú nyilatkozatait, szórólapjait, óriásplakátjait kell megítélnie, amiket ügyvédei tanácsára mindeddig eltűrt, hiszen közszereplő.